Danske energihandlere har sidste år haft stor succes og tjent milliarder af kroner. Men flere er havnet i myndighedernes søgelys.
DR Nyheder kan nu afsløre, at fire forskellige danske energiselskaber lige nu undersøges for mulig markedsmanipulation eller insiderhandel. Det sker i et samarbejde mellem de danske og svenske myndigheder.
Det oplyser det svenske energitilsyn – Energimarknadsinspektionen – til DR.
Undersøgelserne af de fire selskaber dækker over i alt otte sager fra de seneste fem år. Fem af de sager er fra sidste år, hvilket altså at betyder, at det samlede antal sager blev mere end fordoblet i løbet af sidste kalenderår.
En niende sag har også været undersøgt, men er nu afsluttet. DR Nyheder har ikke kunnet få oplyst, hvad den undersøgelse er endt med.
Oplysningerne er bemærkselsesværdige, vurderer Jesper Lau Hansen, der er professor i børsret ved Københavns Universitet.
- Når man ser de nøgne tal, er det en kraftig stigning, siger han.
Ifølge Jesper Lau Hansen kan der være to årsager til, at antallet af åbne sager er steget kraftigt.
- Det mest oplagte er, at tallene dækker over, at der foregår mere svindel, end der gjorde før. Det kan dog også skyldes, at der er mere opmærksomhed fra myndighederne, og måske er det en kombination af begge dele, siger professoren i børsret.
Otte ansatte fængslet
Før april i år var der nok ikke mange danskere, der havde hørt om manipulation af energimarkederne.
Men den 19. april slog politiet til flere steder i landet og anholdt otte personer fra et energiselskab.
De blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus og er blevet sigtet for at have manipuleret energimarkedet. Alle otte sigtede er lige nu varetægtsfængslet og nægter sig skyldige.
Se sagen om de otte anholdte forklaret herunder:
DR Nyheder har forsøgt at få mere at vide om de otte åbne sager hos både den svenske tilsynsmyndighed og hos Forsyningstilsynet i Danmark.
Ingen af myndighederne har ønsket at stille op til interview eller fortælle mere om de enkelte sager, hvorfor DR Nyheder ikke ved, hvilke danske energiselskaber der er omdrejningspunkt for undersøgelserne.
Forsyningstilsynet har dog set sendt et skriftligt svar, hvor de ikke svarer konkret på DR Nyheders spørgsmål.
- Vi undersøger løbende mulige sager om markedsmanipulation, hvilket altid sker i fortrolighed både hvad angår status, mængden af undersøgelser og hvilke typer af selskaber, som vi undersøger. Fortroligheden holdes både af hensyn til efterforskningen og de selskaber som er i vores søgelys, skriver tilsynet.
Det er derfor også uvist, om den igangværende sag fra Aarhus med de otte sigtede er en del af de svenske myndigheders opgørelse.
Sagerne omhandler dog udelukkende undersøgelser, hvor de svenske myndigheder også har en rolle. Derfor kan der være flere åbne undersøgelser, hvor danske energiselskaber er involveret. Det ønsker Forsyningstilsynet dog ikke at sige noget om.
Historiske overskud
Det er næppe tilfældigt, at det var netop var sidste år, at antallet af sager, som de danske og svenske myndigheder samarbejder om, steg.
Sidste år så vi nemlig historiske udsving i priserne, og både el- og gaspriserne ramte de højeste niveauer nogensinde.
Udsvingene i priserne betød også, at de danske energiselskaber har tjent milliarder af kroner på at spekulere i priserne ved at købe billigt og sælge dyrere.
Det har betydet, at flere selskaber har haft historiske overskud i niveauet ti milliarder kroner.
Toprevisor frygter øget manipulation
Hos EU's toprevisorer ser man en større risiko for manipulation på energimarkederne, når priserne løber løbsk, som det skete sidste år.
Det fortæller Mihails Kozlovs, der leder den afdeling i Den Europæiske Revisionsret, som holder øje med, om lovgivningen på energiområdet fungerer.
- Når vi ser udsving og rystelser på et ethvert marked, så vil vi samtidigt se øgede kriminelle aktiviteter på det marked. Energi- og elmarkedet er ingen undtagelse, siger toprevisoren.
De forskellige landes myndigheder bør derfor nøje følge udviklingen og slå hårdt ned, hvis man mener, at der kan føres bevis for, at der er begået noget strafbart, lyder det fra Mihails Kozlovs.
- Det ville være et rigtig godt signal om, at markedsmanipulation ikke går ustraffet hen, siger han.
Det er dog for tidligt at konkludere, hvor meget mere manipulation der kan være sket på energimarkedet, understreger Jesper Lau Hansen fra Københavns Universitet.
- Sagerne siger udelukkende noget om, at der mistanke om svindel. Der er ikke sket domfældelser, så vi kan ikke sige noget, om mistankerne er berettiget, og hvor stort problemet reelt er, siger professoren.
Minister vil undersøge øget regulering
DR Nyheder har bedt både Forsyningstilsynet og klima- energi- og forsyningsminister Lars Aaagaard (M) om en kommentar til, at fire danske energiselskaber undersøges.
Ingen af parterne har ønsket at stille op til interview, men har i stedet sendt skriftlige svar, hvor de ikke svarer på spørgsmålene.
Hos Forsyningstilsynet i Danmark lyder det, at tilsynet samarbejder 'løbende med vores kollegaer i Sverige og de andre EU-lande'.
- Hvis et selskab har manipuleret med prisen, vil det således i næsten alle tilfælde påvirke mange lande. Med hensyn til antallet af undersøgelser har antallet varieret over årene. Vi har i denne forbindelse ikke observeret nogle markante stigninger på det seneste, skriver tilsynet.
Minister Lars Aagaard siger, at regeringen har sat et analysearbejde i gang for at se på, om 'energihandelsselskaberne er reguleret godt nok i forhold til, at de er vigtige for forsyningssikkerheden'.
- Samtidig rejser jeg spørgsmålet, som en del af de aktuelle diskussioner i EU, om man i højere grad skal regulere energihandlerne som den finansielle sektor, siger Lars Aagaard.