Fire gode råd til dig, der skal købe bolig

Frygter du en ny boble på markedet? Følg disse fire råd, så står du mere sikkert, hvis boblen brister, siger Danske Boligadvokater.

Leder du efter bolig på for eksempel Christianshavn er det vigtigt at du tager disse fire forbehold, inden du springer ud i et dyrt køb. (Foto: © Tanya, Iris)

Boligpriserne i København, Gentofte, Aalborg og på Frederiksberg er steget så meget, at de nærmer sig samme niveau som før krisen.

Det får blandt andre cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank til at frygte en boligboble som den, vi så under finanskrisen.

Ifølge Jan Schøtt-Petersen, der er advokat og formand for Danske Boligadvokater, skal du altid tage følgende forbehold, når du køber bolig.

De fire råd kan også være med til at sikre dig, hvis en ny boligboble er over os.

1. Vurder købet

- Først og fremmest skal du selvfølgelig undersøge, om det er et fornuftigt køb, du er ved at foretage, siger Jan Schøtt-Petersen.

Med det mener han, at du skal sammenligne prisen med andre boliger, der er solgt i samme område, hvor lang tid lejlighederne ligger, før de bliver solgt, og priserne på boligmarkedet i det hele taget.

På den måde kan man også se, om priserne stiger i en alt for hastig kurve, siger han.

2. Vurder din egen situation

Derudover er det vigtigt at give din egen økonomi et grundigt eftersyn.

- Du skal også se på din egen situation. Læg et budget for din økonomi, der viser, om du har råd til den bolig, du er interesseret i, siger boligadvokaten.

Det er vigtigt, at du har et fornuftigt rådighedsbeløb, når regninger og lån er betalt.

3. Foretag en 'følsomhedsanalyse'

Men du skal også tage højde for det, Jan Schøtt-Petersen kalder 'skæve forløb', der muligvis vil opstå i dit liv.

- Lav en vurdering af, hvor galt det skal gå, før du ikke kan sidde i boligen længere. Har du for eksempel råd til at blive arbejdsløs, syg eller - hvis du køber med partner - at blive alene?, siger han.

Under finanskrisen måtte mange boligejere få fra hus og hjem med store tab, men ifølge Jan Schøtt-Petersen kunne mange ride stormen af og blive siddende, fordi de havde plads i deres økonomi.

Derfor er det vigtigt at sikre sig mod uforudsete hændelser med et tilpas stort rådighedsbeløb og de rigtige forsikringer - for eksempel en ulykkesforsikring, der sikrer en økonomisk dækning, hvis du kommer ud for kritisk sygdom.

4. Hav is i maven

Endeligt skal man have is i maven.

- Det er et nemt råd at give, det ved jeg godt. Men lad være med at falde for, at der står 10 andre og vil købe samme bolig. Hvis ikke det bliver lige netop denne lejlighed, må du tænke, at der kommer noget andet, du bliver lige så glad for, siger Jan Schøtt-Petersen.

Han maner til ro og besindighed og understreger, at også boligkøberne kan være med til at forhindre en boligboble, hvis de lader være med at byde priserne urealistisk højt op.