Firehjulstrækkere taber terræn

De store benzinslugere bliver stående hos forhandlerne.Og salget af personbiler er næsten halveret.

Hverken i januar eller februar er der solgt en eneste Porsche Cayenne. (Foto: www.da.wikidepia.org)

Salget af firehjulstrækkere er gået i stå under finanskrisen.

De dyreste sælger slet ikke - de billigste sælger næsten ikke, skriver Berlingske Tidende.

- Det er rigtigt, at lige den type biler er hårdere ramt end andre, siger chefkonsulent i De Danske Bilimportører, Tejs Jensen.

Der findes ingen samlet statistik over firehjulstrækkere, men ser man på de enkelte modeller, er det tydeligt, at her er det samlede fald endnu større.

Flere af de dyreste firehjulstrækkere sælger slet ikke.

Nul Cayenne eller Touareg

I januar og februar 2009 blev der slet ikke solgt nogen Porsche Cayenne, VW Touareg mod henholdsvis syv og seks i de første to måneder af 2008.

Det samme med andre af de største og dyreste firehjulstrækkere. Kun en enkelt Audi Q7 og nogle få BMW-X'er er solgt i år.

- Der ser man finanskrisen slå igennem, fordi disse biler er meget eksklusive og dermed dyre biler, siger Tejs Jensen.

Symbol på uansvarlighed

Tejs Jensen tilføjer, at netop firehjulstrækkerne er specielt hårdt ramt af en række af uheldige omstændigheder.

Biltypen blev ikke blot ramt af afgiftsforhøjelser i 2007, den blev også ramt af prisstigninger på benzin, og dertil er den psykologiske faktor i den nye klimabevidstheds tid:

- Netop firehjulstrækkere er gået hen og blevet symbolet på uansvarlighed, uanset at man også kan få firehjulstrækkere med god brændstoføkonomi, siger Tejs Jensen.

Samlet fald på 50 procent

Det er dog ikke kun salget af firhjulstrækkere, der er gået i stå. Størstedelen af salgstallets fald stadig skyldes det generelle fald i salget af personbiler.

Salget af personbiler er faldet med næsten 50 procent fra de første måneder sidste år til de første måneder i år, viser tal fra De Danske Bilimportører.

Facebook
Twitter