Firma bag kritiseret gældssystem: 'Der er ikke nogen, der kan garantere noget for alle'

118 milliarder mangler, men leverandør vil ikke give garanti for, at ny deadline i 2020 overholdes.

- Når man læser Rigsrevisionens rapport, får man indtryk af, at man står med et system, der ikke virker. Og det passer ikke, siger direktør i Netcompany André Rogaczewski. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Skattevæsenet er langt fra målet om at indkradse den massive milliardgæld, som over flere år er oparbejdet.

Det fastslår Rigsrevisionen i en ny redegørelse i dag.

It-systemet PSRM, der havde fået opgaven, er nemlig både forsinket og alt for langsomt, lyder det.

Et hovedkritikpunkt er, at kun en brøkdel af cirka 800 offentlige kreditorer med penge til gode hos danskerne er blevet koblet på systemet.

Skatteministeren har ellers tidligere lovet, at den sag ville være på plads i 2019.

Dermed går det stadig alt for langsomt med at kradse ny gæld ind fra danskerne, der i forvejen skylder cirka 118 milliarder kroner til det offentlige.

Firma afviser ansvar

Firmaet bag systemet, Netcompany, erkender, at det går langsomt med at få det nye system til at fungere.

- Jeg står ikke her og siger, at jeg ikke ville ønske, at det går hurtigere, siger direktør André Rogaczewski.

Men han lægger samtidig afstand til Rigsrevisionens kritik.

- Når man læser Rigsrevisionens rapport, får man indtryk af, at man står med et system, der ikke virker. Og det passer ikke, siger han.

Ifølge ham fungerer systemet i dag, som det skal.

- Jeg kan bare sige, at fra den stol jeg sidder i, virker vores system.

- Hvorfor er alle offentlige kreditorer ikke koblet på, som det var planen?

- Jamen, det er meget komplekst at integrere it-systemer med hinanden. Og vi kobler de her institutioner på i en hurtig takt, og det går fremad, forklarer han.

Minister lovede løsning

Tidligere i år fastslog daværende skatteminister Karsten Lauritzen ellers, at Netcompany havde afleveret den sidste del af det nye automatiske gældssystem, PSRM.

Og at systemet dermed var klart til at hente penge hjem til de offentlige kasser.

Tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V) lovede, at systemet ville være fuldt ud klar til brug i år. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Er du er enig i, at alle kreditorer skulle have været koblet på i år?

- De oprindelige planer skal jeg ikke kommentere på. For det her handler om, hvordan Skat implementerer det her sammen med de enkelte institutioner, der skal kobles på, siger André Rogaczewski.

Han mener, at forsinkelsen skyldes, at det tager tid at koble de mange institutioner på det nye gældssystem.

I erkendelse af, at systemet ikke når i mål i 2019, udskyder Rigsrevision nu sin forventning for, at alle offentlige kreditorer er koblet på - indtil næste år.

Men André Rogaczewski vil heller ikke garantere, at den nye frist holder.

- Der er ikke nogen, der kan garantere noget for alle. For så skal man snakke med hver eneste af dem. Det kan jeg garantere. Og det andet, jeg kan garantere, det er, at for hver eneste uge, der går, så lykkes det at koble nogen på, siger han.

- Hvornår vi får den sidste med, og med hvilken takt det kommer til at gå, det kan jeg af gode grunde ikke sige, siger André Rogaczewski.

50 sekunder om opslag

Det er ikke bare tilkoblingen af nye kreditorer til systemet, der går langsomt. Selve systemet er også alt for langsomt, lyder det.

Ifølge redegørelsen kan det tage tæt på 50 sekunder at kalde én enkelt sag frem fra systemet. At få en sag frem på skærmen bør ifølge Skatteministeriets egne mål kun tage tre sekunder, skriver Rigsrevisionen.

Den kritik er ifølge Netcompanys direktør også forfejlet.

- Rigsrevisionen fokuserer på det forkerte. Det interessante er, om vi får indkrævet noget gæld. Vi skal nok få skærmbilleder til at køre hurtigere. Der vil altid være den slags ting i et stort, komplekst it-system, siger André Rogaczewski.