Firmaer får millionbøde: Aftalte priser for opgaver hos region, hospital og lufthavn

Københavns Lufthavn, Region Sjælland og Gentofte Hospital er blandt kunder, der er blevet "ført bag lyset", lyder afgørelse.

Arkivfoto. Bøderne kommer, efter at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i efteråret 2015 tog på uanmeldte kontrolbesøg hos en række virksomheder i nedrivningsbranchen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

6,4 millioner kroner.

Sådan lyder den samlede bøde til tre firmaer, som alle har indrømmet at have udvekslet priser med konkurrenter, før de bød på opgaver i nedrivningsbranchen.

Bøderne kommer, efter at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i efteråret 2015 tog på uanmeldte kontrolbesøg hos en række virksomheder i

branchen
.

- Efter de indledende undersøgelser anmeldte Konkurrencerådet i april 2016 sagerne til

Statsadvokaten
for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK). SØIK har siden efterforsket sagerne og rejst tiltale, skriver styrelsen i en
pressemeddelelse
.

Store, offentlige kunder på listen

De tre virksomheder, Tscherning, Villy C. Petersen og Brandis, har ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nu accepteret bøderne.

Ledende medarbejdere fra to af virksomhederne har samtidig betalt bøder i sagen.

- Når konkurrerende virksomheder udveksler priser med hinanden på opgaver i et udbud, så sætter de konkurrencen ud af kraft og fører kunden bag lyset, siger Jakob Hald, der er direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Blandt kunderne er store, offentlige institutioner som

Region
Sjælland, Københavns Universitet og Gentofte Hospital.

Desuden er Københavns Lufthavn og almene boligforeninger på listen over kunder, som kan have betalt for meget for nedrivningsopgaver, lyder det fra styrelsens direktør.

- I de tre sager er det gået ud over flere offentlige og private bygherrer, der alle kan have betalt for meget for deres nedrivningsopgaver, siger Jakob Hald.

Sådan fordeler bøderne sig:

  • Tscherning A/S har betalt 5.900.000 kroner i bøde for i perioden fra april 2012 til august 2013 i 12 tilfælde at have udvekslet priser med konkurrenter. Prisudvekslingen fandt sted i forbindelse med entrepriser på nedrivningsopgaver for blandt andet Region Sjælland, Københavns Lufthavn og Københavns Universitet.

  • En ledende medarbejdere fra G. Tscherning A/S har desuden vedtaget en bøde på 125.000 kroner for sin personlige andel i overtrædelserne.

  • Villy C. Petersen Entreprise A/S har betalt en bøde på 400.000 kroner for i en periode fra januar 2012 til august 2013 i fire tilfælde at have udvekslet priser med konkurrenter. Det drejer sig blandt andet om opgaver for private og almene boligforeninger i Københavnsområdet.

  • To ledende medarbejdere fra virksomheden har hver betalt en bøde på 125.000 kroner for deres andel i overtrædelserne.

  • Brandis A/S har betalt en bøde på 100.000 kroner for i perioden fra juni 2012 til oktober 2013 i fire tilfælde at have udvekslet priser med konkurrenter. Det drejer sig blandt andet om nedrivningsopgaver for Gentofte Hospital og Roskilde Sygehusapotek.

  • Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Facebook
Twitter