Firmajulefrokosten er i fare: Måske kan den her plan hjælpe

Hvad sker der med restriktionerne, når smitten ændrer sig? Det vil erhvervslivet have en plan for.

Julefrokosterne bliver aflyst i takt med at restriktionerne bliver flere. Men kan en Covid-19 handlingsplan hjælpe på det problem? (Foto: VIBEKE TOFT © Scanpix)

En enkelt. Og så en mere. Og så en sidste inden hofterne er varme nok til et dansegulv. Sådan starter mange af de længe ventede julefrokoster.

Men coronarestriktioner med tidlige lukketider og afstandskrav gør både festen kort og udsigten til kinddans lang.

Derfor aflyser firmaer årets julefrokoster på stribe, og det går hårdt ud over arrangørerne.

Et af de firmaer, der har aflyst julefrokosten, er vinduesgiganten Velux.

- Vi kunne simpelthen ikke overskue, hvordan vi skulle afvikle det. På grund af afstandskravene, var vi usikre på, om vi blev nødt til at trække lod om, hvem der kunne komme med, siger pressechef Jens Bekke.

Men det findes der måske en løsning på. Dansk Erhverv og Dansk Industri er blevet inspireret af Irland og New Zealand og har foreslået regeringen at lave en lignende plan for, hvilke restriktioner der træder i kraft, når smitten er på bestemte niveauer.

- Dansk Industri vil gerne have nogle planer, som vi har set det i blandt andet New Zealand. Nogle trin, som virksomheder kan planlægge ud fra, siger Lars Frelle-Petersen, der er medlemsdirektør i Dansk Industri.

Manual giver vished

De to største erhvervs- og arbejdsgiverorganisationer i Danmark efterspørger handlingsplaner fra regeringen. De mener begge, at en manual for, hvad der vil ske under bestemte smittetryk, kan hjælpe de danske virksomheder med at være bedre forberedt.

- Det er ikke særligt befordrende, at man sidder en sen aften eller en weekend, og så finder man på nye tiltag. Og så ved virksomheder ikke, hvad de skal regne med, og så kan de ikke planlægge, siger Brian Mikkelsen direktør i Dansk Erhverv.

Dansk Industris medlemsdirektør, Lars Frelle-Petersen, mener blandt andet, at en manual kan hjælpe virksomhederne med at være lidt på forkant. Og selvom smitten udvikler sig uforudsigeligt, synes medlemsdirektøren stadig, at en overordnet plan ville være ønskelig.

- En plan for restriktioner kunne måske have hjulpet alle de restauranter, caféer og barer, der på under 24 timer forleden skulle indstille sig på at lukke inden klokken 22. De restriktioner kom jo som et lyn fra en skyfri himmel, siger Lars Frelle-Petersen.

Julefrokosterne står for skud

Coronarestriktionerne har væltet indover hverdagen i Danmark siden marts, og de har været lige så uforudsigelige som coronavirussen.

Det har ifølge Bolette Boe Hansen, direktør i Mogens Dahl Koncertsal, gjort det meget svært at drive forretning. For usikkerheden har haft store økonomiske konsekvenser for Koncertsalen, og aflysningerne for decemberens julefrokoster ruller nu ind.

- Vi kunne godt bruge nogle ultrakorte strategier, der kan hjælpe os med vores planlægning af arrangementer. For eksempel så vi kan fortælle gæsterne, hvordan en julefrokost hos os kan se ud, alt efter smittetrykket i Danmark, siger Bolette Boe Hansen.

Derfor byder hun også handlingsplaner fra regeringen velkommen, da det kan hjælpe gæster og firmaer med at beslutte, hvorvidt et arrangement skal aflyses eller afholdes.

- Vi ønsker selvfølgelig at skabe tryghed for vores gæster, og det er svært, når hele situationen er så usikker, siger Bolette Boe Hansen.

Et af de firmaer, der har aflyst julefrokosten hos Mogens Dahls Koncertsal er vinduesvirksomheden Velux. De blev nødt til at aflyse, inden tidsfristen løb ud, og de turde ikke vente, da udsigterne var for usikre. Men om en handlingsplan havde hjulpet, er medlem af julefrokostkomiteen og pressechef i Velux usikker på.

- Beslutningen havde helt sikkert været nemmere, hvis vi kendte de præcise retningslinjer. Men det er jo svært at forudsige, hvordan det vil se ud i december, siger Jens Bekke.

- Vi tog beslutningen ud fra de retningslinjer, der er nu. Og med de afstandskrav, der er gældende lige nu, kunne vi ikke alle sammen komme med. Og derfor aflyste vi.

S: 'Der kommer ikke nogen manual'

Men både firmaer, koncertsalsdirektører og erhvervs- og arbejdsgiverorganisationer kommer ifølge sundhedsordfører for socialdemokratiet, Rasmus Horn Langhoff til at vente forgæves. Der er fra regeringens side ingen planer på vej.

- Det er dejligt med planer. Men i virkelighedens verden kan det måske ikke bruges til så frygteligt meget, siger Rasmus Horn Langhoff.

Hvis New Zealand og Irland kan, hvorfor kan vi så ikke?

- Vi kunne sikkert godt lave en manual. Men det, der er endnu bedre end manualer, det er at lave en indsats, hvor man får inddæmmet smitten, siger han.

Kommer der nogen manual?

- Nej, der kommer ikke nogen manual, siger sundhedsordføreren for socialdemokratiet, Rasmus Horn Langhoff.

Facebook
Twitter