First Republic Bank er stadig i krise trods milliard-indsprøjtning

Flere storbanker i USA er senere i dag indkaldt til krisemøde for at lave en ny redningsplan for banken.

Det danske Systemiske Risikoråd skal også mødes i dag for at diskutere, om mulige tiltag bliver nødvendige i Danmark efter den store uro i bankverdenen. (Foto: © Mike Segar, Ritzau Scanpix)

Efter en række store amerikanske banker skiftevis har givet hjertemassage til den nødlidende californiske First Republic Bank, ser førstehjælpen muligvis ud til at være forgæves.

First Republic Bank befinder sig stadig i en dyb krise, hvis man ser på bankens medtagne aktiekurs, som mandag er faldet med yderligere 47 procent.

I første omgang faldt bankens aktier i sidste uge med 60 procent som følge af krakket på Silicon Valley Bank og banken Signature.

Det er der sket indtil nu:

  • 10. marts krakker tech-banken Silicon Valley Bank efter et ”bankrun”, hvor kunder i et alt for stort omfang gerne vil have udbetalt deres penge, uden banken havde dem.

  • 12. marts kollapser den mindre amerikanske bank Signature Bank.

  • 13. marts falder aktierne hos First Republic Bank med 60 procent og skaber ny uro i finansverdenen.

  • 15. marts breder uroen sig til Europa, da den schweiziske investeringsbank Credit Suisse får et aktietab på næsten 25 procent.

  • 17. marts giver 11 storbanker i USA 30 milliarder dollar i indskud – svarende til knap 210 milliarder kroner – til den kriseramte First Republic Bank.

  • 19. marts bliver kriseramte Credit Suisse opkøbt af sin rival UBS for en slik.

  • 20. marts falder aktierne i First Republic Bank med yderligere 47 procent.

Siden er der blevet lavet flere tiltag i forsøget på at stabilisere bankens økonomi.

Blandt andet forsikrede 11 af USA’s største banker torsdag et indskud til First Republic Bank på 30 milliarder dollar – svarende til knap 210 milliarder kroner.

Alligevel har pengene ikke hjulpet bankens styrtblødning på aktiemarkedet.

Aktien i banken er faldet med næsten 90 procent i løbet af marts måned og er gået fra en værdi på 122 dollars i starten af måneden til omkring 12 dollars.

Det kontinuerende aktiefald sker på baggrund af, at kunderne i banken har trukket omkring 70 milliarder dollars i indskud ud af banken, viser tal ifølge Wall Street Journal.

En stor efterspørgsel på at få penge trukket ud af kundernes bankkonti, var netop det, som fik Silicon Valley Bank til at krakke, fordi banken ikke var i stand til at indfri kundernes ønske.

Amerikansk krisemøde senere i dag

Samtidig har to markante amerikanske kreditvurderingsbureauer flere gange nedjusteret bankens kreditvurdering og kritiseret det 30 milliarder dollar indskud for ikke at være god nok til at løse bankens problemer.

Den fortsatte krise i First Republic Bank har medført, at Jamie Dimon, der er topchef i USA's største bank, JPMorgan, nu vil undersøge andre muligheder for at støtte den kriseramte bank.

First Republic Bank fik endnu et hug på aktiemarkedet mandag, hvor aktien faldt med 47 procent. (Foto: © Brendan MCDermid, Ritzau Scanpix)

Derfor har topchefen indkaldt flere storbanker i USA til krisemøde i eftermiddag. Det skriver Financial Times.

På mødet vil bankerne forsøge at lave en ny redningsplan for First Republic Bank, så den ikke skal kaste håndklædet i ringen ligesom Silicon Valley Bank og Signature.

Hvis du vil høre mere om, hvorvidt bankvæsnet kan afværge en ny krise, kan du se mandagens afsnit af Deadline, som taler om bankuroen:

Deadline: Kan bankvæsnet afværge en ny krise?