Fisker fra Thorup Strand: Danmark er ikke længere en stolt fiskerination

Fiskerne på Thostrup Strand undrer sig over, at svenske virksomheder skal sidde på 23 procent af kvoterne for industrifisk.

Det giver ikke mening, at 23 procent af kvoterne i dansk industrifiskeri skal være placeret på svenske hænder.

Det mener Jan Olsen, der er fisker på Thorup Strand ved Fjerritslev i Nordjylland.

Han har på nærmeste hold oplevet, hvordan fiskeriet har ændret sig, siden der blev indført fiskekvoter i 2003, og de i 2007 blev privatiseret.

Fire svenske virksomheder

Nu viser DR Nyheders dækning af sagen, at fire svenske virksomheder de seneste år massivt har opkøbt fiskekvoter i Danmark, så de nu ejer kvoter for over én milliard kroner.

- Danmark har altid været en stolt fiskerination. Det er vi ikke længere, hvis de sælger hele lortet til udlandet. Bare der er penge nok, så er alt til salg, siger 37-årige Jan Olsen, der har været fisker i over halvdelen af sit liv.

Hvis ikke der politisk lukkes ned for de udenlandske opkøbere, så kan det gå hurtigt med, at dansk fiskeri helt flyttes ud af landet, vurderer han:

- Der er firmaer, som har flere penge end dem i Danmark. Så lige pludselig tror jeg simpelthen, de ender på udenlandske hænder, siger Jan Olsen

- Man burde sige, at dem der har kvoterne, de skal bo i Danmark, at de skal opholde sig her i minimum 300 eller 200 dage om året.

I den nuværende politiske aftale om fiskekvoter ligger, at kvoternes ejere skal have tilknytning til Danmark.

Flere partier i Folketinget vil nu have undersøgt, om tilknytningskravet overholdes, når de svenske virksomheder ejer kvoterne gennem postkasse-selskaber i Danmark.

Jan Olsen håber, der bliver strammet op på kravene, så de danske kvoter forbliver danske.

- Det er en dansk naturressource, som alle har haft rettigheder til førhen i tiden. Nu sælger de ud af dem. Og så ender det nok med, at alt dansk fisk er på udenlandske hænder. Og det vil være en skam efter min mening, siger han.

Jan Olsen er medlem af Thorupstrand Kystfiskerlaug, der er et kooperativ bestående af kystfiskere, der fisker fra Thorup Strand. Laugets medlemmer forvalter deres fiskekvoter i fællesskab.

FacebookTwitter