Fiskeri-formand om udsmid af fisk: Det tager tid at ændre sit fiskeri

Reglerne er vendt på hovedet, og det kræver tid til at vænne sig til, mener Danmarks Fiskeriforening.

(© DR Nyheder.)

Reglerne, som forbyder at smide visse arter fisk ud, selvom de er døde, er en stor omvæltning for de danske fiskere. Og derfor vil det tage tid, før fiskerne helt efterlever reglerne.

Det siger formanden for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen.

Forskere på DTU har kortlagt, hvordan danske fiskere i Østersøen har smidt over 1.300 ton ud. Det er sket i strid med EU-regler mod udsmid, som blev indført i 2015.

- Der er behov for en tilvænningsperiode for fiskerne, og det er den vi er midt i nu, siger Svend-Erik Andersen.

- Man har vendt op og ned på reglerne om beskyttelse af små fisk. Tidligere var det påbudt at genudsætte dem, nu er det påbudt at lande dem, også selvom de er levende. Så det giver nogle udfordringer med at lave den adfærdsændring, der skal til hos fiskerne, for til fulde at overholde reglerne, mener fiskeriforeningens formand.

Hvad tænker du om, at der sker udsmid i strid med loven? - Nu skal al lovgivning selvfølgelig i princippet overholdes, både trafikregler og fiskeriregler. Så det er vi selvfølgelig opmærksomme på. Og der bliver lavet et stort arbejde for at lave redskaberne så selektive, så man ikke fisker de små fisk, siger Svend-Erik Andersen.

Lav kilopris på småfisk

EU-reglerne skal forhindre, at fiskere fanger visse arter små fisk og smider de ofte døde fisk tilbage i havet. I stedet skal de tages med i land og sælges til blandt andet fiskemel.

Men de små fisk under mindstemålene for spisefisk har en meget lavere kilopris. Og derfor er nogle fiskere fristet til at smide dem ud, så de ikke bruger en del af deres kvote på dem. Og så i stedet fortsætte med at fiske efter større fisk, forklarer eksperter.

Men før de nye regler blev indført, var det forbudt at tage de små fisk med i land, forklarer Svend-Erik Andersen.

- Det skal man selvfølgelig vænne sig til som fisker. Og det bliver der lavet stort stykke arbejde for at informere om og ændre fiskernes adfærd, siger Svend-Erik Andersen.

Ifølge en aktindsigt fra Fiskeristyrelsen blev der kun indberettet udsmid af 14 ton fisk i Østersøen i 2016, selvom der ifølge forskerne fra Danmarks Tekniske Universitet blev smidt over 1.300 tons torsk ud.

Det er vel ikke i orden at snyde med indberetningerne, sådan som eksperter peger på der sker? - Jeg tror ikke, der bliver snydt med indberetningerne. Der er en tilvænningsperiode, og det synes jeg man skal ha respekt for.

Forsker: Kan gå ud over bestandene

Det ulovlige udsmid risikerer at føre til over-fiskeri, siger Jørgen Dalskov, der er cheffiskerikonsulent på Danmarks Tekniske Universitet.

- Det er jo klart, at hvis man hvert år tager mere ud af bestanden, end man havde forudsagt, der skulle tages ud, så vil det have en negativ effekt på fiskebestanden på sigt, vurderer Jørgen Dalskov.

Men det afviser fiskeriforeningen.

- Kvoterne er ikke udnyttet. Så selvom man har talt alle opgørelser og indikationer med, om der har været lidt ekstra fangst af små fisk, så vil det ikke have været en fuld udnyttelse af kvoten. Så der er ikke noget bestandsmæssigt, som siger, at der er et overfiskeri, siger Svend-Erik Andersen.