Flere ældre dropper huset og køber lejlighed

Flere og flere ældre boligejere vælger at sælge hus og have for lejligheder i byen tæt på kulturelle tilbud.

Udtrykket 'forældrekøb' har fået en ny drejning. For når mor og far køber en lækker lejlighed i byen, er det ikke længere sikkert, at lejligheden er til børnene.

I stedet er de ældre generationer begyndt at købe lejlighed i byen til sig selv.

- Vi kan se en klar stigning blandt de 50+, der sælger husene og flytter ind til København for at komme tættere på kulturtilbud og storbyliv, fortæller ejendomsmægler Torben Hald fra DanBolig, som har kontorer på Sjælland og i Hovedstaden.

Kommer fra alle samfundslag

Og det er ikke kun samfundets rigeste eller de mest kulturinteresserede, der ønsker at rykke mod storbyens puls.

- Vores kunder kommer både fra Hillerød, Birkerød, Helsingør, Roskilde og hele området omkring hovedstaden. Det er Hr. og Fru Danmark, der har lidt friværdi i huset, og som er blevet trætte af at passe et stort hus og have, siger Torben Hald.

Vil prøve noget nyt

En af dem er 58-årige Bente Strandhøj. Efter 27 år i det samme hus på det ydre Amager ønskede hun sig andet end hus og have.

- Jeg var træt af at male vinduer og fikse ting hver sommer, og betale for alle reparationerne på huset. Der var hele tiden noget, der skulle laves, siger hun.

I stedet faldt valget på en treværelses lejlighed på Nyhavn i det indre København. Her er kulturtilbudene tættere på, og haven er byttet med en stor altan. En beslutning Bente Strandhøj ikke har fortrudt.

- Nu skal jeg bare ned ad trapperne, før jeg står midt i det hele. Jeg kan gå til Operaen og på arbejde. Og min økonomi er også blevet bedre, siger hun.

Sker i hele landet

Tendensen går igen i flere af landets større byer, hvor seniorer har opdaget fordelene ved at få mindre plads at gøre rent, og samtidig komme tættere på børn og børnebørn i byerne, samt de mange kulturelle tilbud.

- Jeg har lige solgt et hus for et ældre ægtepar, der gerne ville have større frihed og gerne ville nyde byen og rejse mere. De købte en nybygget lejlighed midt i Aalborg, siger ejendomsmægler Kåre Schmølker fra EDC Danebo i Aalborg.

Efterspørgsel større end boligmarked

I Aarhus har mæglerne svært ved at følge med efterspørgslen fra seniorerne på gode ejerlejligheder.

- Vi har flere 50+-købere, der lige nu venter på at de nye byggerier i bymidten bliver færdige, så de kan flytte ind i en ny lækker lejlighed med egen p-plads, altan og elevator. Havde vi flere lejligheder nu, kunne vi sagtens sælge dem, siger Kristian Voldsgaard fra DanBolig i Aarhus.

ÆldreSagen: Mange vil til byen

Også hos ÆldreSagen bekræfter man, at flere medlemmer sælger huset i randområderne og i stedet køber en lejlighed i byen.

- Vi får mange spørgsmål på netop dette fra vores medlemmer, som ønsker sig noget andet end hus og have efter mange år det samme sted, siger underdirektør Michael Teit Nielsen.

Flere har drømmen om lejlighed

Som så mange andre har flere ældre oplevet at være teknisk insolvente efter boligboblens brist, hvilket har gjort at flere har sat drømmen om at flytte til byen i bero.

Derfor er der indtil videre kun tale om en tendens, men så snart der kommer mere gang i boligmarkedet vil tendensen hurtigt udvikle sig til en reel bevægelse, mener ÆldreSagen.

- Når markedet rigtig vender, tror jeg vi vil se flere ældre vælge at forlade huset for en lejlighed i byen, siger Michael Teit Nielsen.

Og der kan være håb for de mange ældre boligejere. Ifølge en analyse som Nykredit har lavet har danskerne tillid til boligmarkedet været stigende i det seneste år. Det betyder, at flere tør sælge og købe bolig end tidligere.

Facebook
Twitter