Flere af os deler bilturen med fremmede

Det sidste år er antal bookede lift med samkørselstjenesten GoMore steget med 80 procent.

Heidi Helene Sørensen og Jette Berg Knudsen kører ofte med fremmede for at spare penge (Foto: Christian Michael Hansen © Christian Michael Hansen)

Vi finder i stigende grad lifts på samkørselstjenesten GoMore og i grupper på Facebook.

På et enkelt år er antallet af lift på GoMore steget med 81 procent, hvis man ser på antallet af lift en enkelt fredag. Der var 2664 bookede lift den første fredag i maj i 2016 – samme fredag i år var der 4827 bookede lift.

- Den store stigning hos GoMore er et udtryk for, at de sådan set er brændt igennem. Folk begynder at erkende platformen, og det er en rigtig god start på delebilismen, siger Harry Lahrmann, trafikforsker ved Aalborg Universitet.

De nyere nettjenester gør det muligt at booke et lift lige så enkelt, som man køber en billet til bus, tog eller fly, og så er

samkørsel
ofte både fordelagtigt for miljøet og pengepungen. Det er de primære grunde til, at vi ser stigningen i antallet af samkørselsture, mener Harry Lahrmann.

Samkørsel, Uber og taxakørsel

Selvom flere af os deler vores kørselsudgifter med fremmede, er det måske de færreste, der kender loftet på, hvor mange skattefrie kroner de må tjene på

samkørsel
.

Huskereglen
er, ifølge skatteekspert Jan Pedersen, at så snart du tjener penge på
deleøkonomien
, så skal de indberettes til
Skat
.

- Du skal ikke betale

skat
, hvis du deler dine
udgifter
med andre. Men hvis den pågældende betaler mere end dine
udgifter
, så er du i princippet skattepligtig af det, som du så tjener, forklarer han.

Dertil kommer den komplicerede del, nemlig at beregne, hvad udgifterne for en specifik tur er, når både benzin, forsikring og slid er medregnet. Her er der hjælp at hente hos http://skat.dk.

-Der findes nogle satser, som er fastsatte af

Skat
. De har opgjort, hvad totaludgiften pr. kørt kilometer i en gennemsnitlig bil er. Og det er altså omkring tre kroner pr. kilometer.

94.240 lift på en måned

Der bliver ikke lavet opgørelser over, hvor mange der arrangerer deleture via Facebook. Derfor kan det være svært at få et overblik over, hvor udbredt delebilismen reelt er blevet i Danmark. Og hvilken indflydelse det har på trafikken.

Men i april måned blev der - alene på GoMore - booket 93.240 lift i Danmark. Til sammenligning var der 740 lift i Sverige og 1329 lift i Norge i samme måned. Så selvom vi

tilsyneladende
er foran vores
nabolande
, er der, set i det store trafikbillede, stadig lang vej igen, mener Harry Lahrmann.

-Det lyder jo af rigtig mange lift, men det er ikke sådan, at delebilisme på den måde påvirker trafikken i vores byer. Det svarer faktisk kun til, at 3 ture ud af 10.000 ture er deleture. Men potentialet er der, det er det, der er det interessante.

Om det kan betale sig at dele bilturen med fremmede, er der mere om i magasinet Penge, Dr1 kl. 21:55.

PENGE DR1 21:55

Facebook
Twitter