Flere anmelder hvidvask af penge

Næsten 1000 flere anmeldelser i 2010 i forhold til for tre år siden. Ifølge politiet er der ikke flere sorte penge, men opmærksomheden er steget.

(© stock.xchng)

Der er gang i indberetningerne om mulig hvidvask af penge fra landets banker, vekselkontorer og virksomheder, der lever af at overføre penge.

Ifølge Hvidvasksekretariatets årsberetning for 2010 indløb der sidste år 2316 indberetninger, hvilket er knap 1000 flere end for bare tre år siden.

Det er især pengeinstitutterne og pengeoverførselsvirksomheder som eksempelvis Western Union, der henvender sig med en mistanke om, at sorte penge vaskes hvide.

Ikke flere sorte penge

Trods den stigende mistanke om hvidvask, mener politikommissær Jens Andreasen fra Statsadvokaten for Særlige Økonomisk Kriminalitet (SØK) ikke nødvendigvis, at der florerer flere sorte penge end tidligere.

- Stigningen i indberetninger skal nok ses i lyset af den øgede opmærksomhed på området, siger han.

- Jeg tror såmænd ikke, at der er betydeligt mere kriminalitet nu end i 2007, men der har været mere fokus på muligheden for at indberette, siger politikommissæren.

Ligger på hylden

Af de 2316 indberetninger sidste år har Hvidvasksekretariatet videregivet 359 af dem til politiet, Skat og Finanstilsynet. De resterende knap 2000 sager bliver arkiveret og kan findes frem, hvis den mistænkte person eller virksomhed igen kommer i søgelyset.

- Disse mistænkte får ikke at vide, at vi har registreret en mistanke mod dem, siger Jens Andreasen.

Dukse

Selvom antallet af indberetninger om mulig hvidvask er i stigning, så ligger Danmark dog langt under vores skandinaviske naboer.

I Sverige var der således i 2008 over 13.000 indberetninger og i Norge over 6000, mens de danske myndigheder i 2008 modtog 1553 indberetninger.

- Men her skal man være opmærksom på, at der kan være forskel på, hvor langt man selv efterforsker en mistanke, før man sender den videre, siger Jens Andreasen.

Ifølge ham bruger de danske anmeldere generelt mere tid på selv at undersøge deres mistanke.

Facebook
Twitter