Flere bakterier på skrivebord end wc

Der er op mod 400 gange så mange bakterier på skrivebordet som på et toiletsæde. Og den er helt gal, hvis man deler skrivebord med andre.

Et computertastatur som deles med andre kan være en bakteriebombe. (Foto: Asger Ellekrog)

De fleste kender til støv og krummer i tastaturet, og de færreste tør nok tænke på hvad klæber til telefonrøret. Og helt galt bliver det når man deler kontorarbejdsplads med andre.

En undersøgelse fra Arizona Universty viser, at et gennemsnitligt skrivebord indholder op mod 400 gange så mange bakterier som et toiletsæde.

Deleskrivebord værst

Tallet kommer ikke bag på Arbejdstilsyner. Specialkonsulent Dorte Harning siger til 24timer at bakterierne ikke behøver at være skadelige så længe de er ens egne. De koster blot et par ekstra sygedage oveni en influenza eller forkølelse.

- Men deler man derimod skrivebord med andre, kan de smittefarlige mikroorganismer overføres til, hvs andre bruger tastaturet og bagefter sutter på fingrene eller piller næse, siger Dorte Harning.

Rugemaskiner for bakterier


Ph.d. Lars Andrup fra Det Nationale forskningscenter for Arbejdsmiljø opfordrer til at man holder skrivebordene så rene som muligt fordi de ellers kan udvikle sig til rene rugemaskiner for bakterier.

- Vi kender alle de tastaturer, hvor man ikke kand se bogstaverne for bare skidt. Der er organisk materiale, som bakterierne kan ligge og hygge sig i.

Telefoner værst

Undersøgelsen fra Arizona viser, at telefoner er de største syndere som hjemsted for mikroorganismer. Derefter kommer selve skrivebordet tastaturet og computermusen.

Hvis man vil gøre noget selv for at undgå at skrivebordet bliver en veritabel bakteriebombe gælder det først og fremmest om at vaske hænder hyppigt.

Der er også en god idé at tørre tastatur, telefon, mus og skrivebord af med en desificerende serviet og bruge komprimeret luft på dåse til at rense mellem tasterne på tastaturet.