Tema Bidragssatser

Flere banker vil betale stigende boliggebyrer tilbage til kunderne

Det kan hjælpe at stille krav til sin bank, siger Forbrugerrådet Tænk.

Mange utilfredse boligejere får nu flere pengeinstitutter til at kompensere kunderne for de stigende gebyrer. (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

En lang række banker får del i pengene, når Nykredit og Totalkredit til sommer sætter bidragssatserne op for omkring 440.000 boligejere.

De mange utilfredse boligejere får nu flere pengeinstitutter til at kompensere kunderne for de stigende gebyrer.

- Vi mener, at vi på nuværende tidspunkt kan administrere vores kunders realkreditlån, og de tab de medfører, med de midler, vi allerede modtager fra Totalkredit. Derfor arbejder vi på en fair model for, hvordan vi kan tilbageføre penge til kunderne, skriver Lars Pehrson, administrerende direktør i Merkur Andelskasse, til DR.

Bidragssatser

Sidste år betalte de danske boligejere knap 15 milliarder kroner i gebyr på deres boliglån. Realkreditinstitutterne har nemlig de senere år skruet op for den såkaldte bidragssats, altså det gebyr en kunde løbende betaler til sit realkreditinstitut for at have et realkreditlån. Følg vores dækning her.

Gå til tema

Sender pengene retur

Når bidragssatserne stiger den 1. juli 2016 går halvdelen af beløbet til Nykredit og Totalkredit, mens den anden halvdel går til den bank, der har formidlet lånet.

Også Andelskassen Fælleskassen på Frederiksberg vil derfor prøve at sende pengene tilbage til de ramte kunder.

- Vi kan sagtens forstå, at Nykredit er nødt til at gøre det her. Men vi er en lille andelskasse, og vi har ikke behov for de ekstra midler. Så vi vil se, om vi på en eller anden måde kan give det tilbage til de kunder, der får trukket ekstra høje bidragssatser, siger adm. direktør, Thorleif Skjødt.

Lavest mulige satser

Allerede i sidste uge fortalte Arbejdernes Landsbank, at de fleste af bankens kunder, der rammes af gebyrstigningerne hos Nykredit og Totalkredit, vil blive kompenseret 1.000 kroner om året pr. lånte million for flere låntyper.

Ligesom de øvrige mindre sparekasser har Folkesparekassen, der har hovedsæde i Silkeborg, ikke lagt sig fast på en konkret model, men også her kan de ramte boligejere se frem til at få nogle af pengene igen.

- Det ligger helt tilbage fra folkesparekassens start, at det er sådan fællesskab, hvor man sagde, vi skal ikke betale penge til aktionærer eller andre. Vi skal kun betale det, det koster at drive et pengeinstitut. Derefter skal vi bare have lavest mulige rentesatser, siger direktør Martha Petersen.

Stil krav

Forbrugerrådet Tænk opfordrer boligejerne til at stille krav til deres banker om at få en del af de høje bidragssatser igen.

- Man skal da brokke sig. Nykredit er ikke bange for at kunderne flytter, fordi det koster for meget at flytte realkreditinstitut, men hos bankerne er der lidt mere konkurrence, siger vicedirektør Vagn Jelsøe.