Flere danske banker ramt af cyberangreb: Pilen peger på den russiske gruppe Killnet

Nationalbanken, Danske Bank og flere andre banker har været ramt af cyberangreb.

Genrebilleder fra Nationalbanken og flere andre danske banker har i går og i dag været ramt af et cyberangreb. (arkivfoto). (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix Denmark)

Mindst syv danske banker samt Nationalbanken har i dag været udsat for et større cyberangreb.

Angrebet betød, at flere bankers hjemmesider i løbet af dagen var nede.

Det drejede sig om Jyske Bank, Sparekassen Sjælland-Fyn, Skjern Bank, Ringkjøbing Landbobank, Djurslands Bank og Kreditbanken, der alle får leveret deres IT-løsninger fra virksomheden Bankdata.

I løbet af eftermiddagen kunne Bankdata dog meddele, at bankernes hjemmesider kører igen efter nedbruddet.

Jyske Bank oplyser til DR Nyheder, at banken har været udsat for et "motiveret angreb", der ligner et overbelastnings- eller såkaldt DDoS-angreb, som i begrænset grad har påvirket bankens hjemmesider.

Ifølge Jyske Bank stammer angrebet "tilsyneladende fra Rusland", men banken indsamler stadig information og overvåger situationen nøje.

Skal skabe frygt og opmærksomhed

Alt tyder dog på at de skyldige bag angrebet er den russiske hackergruppe Killnet, fortæller Jan Kaastrup, partner og sikkerhedsekspert i firmaet CSIS.

På Telegram har gruppen nemlig angiveligt skrevet, at den vil rette et angreb mod Danmark.

- De skriver, at de har launchet (indledt, red) et angreb mod den danske banksektor, fortæller Jan Kaastrup.

Dermed tyder det på, at der er tale om et politisk motiveret angreb, som har til formål at skabe frygt og opmærksomhed, vurderer IT-eksperten.

- Gruppen har også været ude og udtrykke, at de støtter den russiske regering, og at de går til angreb mod alle, der angriber Rusland, siger Jan Kaastrup.

Killnet har påtaget sig ansvaret

Danske Bank oplyser, at man i går var udsat for et lignende angreb.

- Vi bemærkede gårsdagens angreb, som alt i alt fik en yderst begrænset effekt, fortæller sikkerhedschefen i Danske Bank, Lance McGrath.

- Nogle få kunder uden for Norden oplevede i går en teknisk fejl, når de forsøgte at få adgang til vores internationale hjemmeside, men vi så ingen påvirkning, og vores forretnings- og kundesystemer kørte upåvirkede, skriver sikkerhedschefen i et skriftligt svar.

Ifølge sikkerhedschefen i Danske Bank har Killnet-gruppen påtaget sig skylden for angrebet.

- Siden februar 2022 har en løst tilknyttet gruppe af frivillige hackere, kendt som 'Killnet', lanceret DDoS-angreb mod forskellige organisationer i Ukraine og lande, der støtter Ukraine eller på anden måde har udvist modstand over for Rusland. De har påtaget ansvar for angrebet, fortæller Lance McGrath.

Flere lande ramt af cyberangreb

Angrebet er blot det seneste i en lang række af overbelastningsangreb mod myndigheder i vestlige lande, der støtter Ukraine.

I december blev det danske forsvars hjemmesider lagt ned i et lignende angreb, i juni gik det ud over norske myndigheder og banker, og i oktober gik ud over amerikanske flyselskaber.

- Det våben, der hedder DDos-angreb er blevet brugt i lang tid, men vi har helt klart set en stigende tendens efter invasionen af Ukraine, og at grupper som Killnet tager det her i brug, fordi det er så nemt at anvende og det har så stor bevågenhed, siger Jan Kaastrup fra CSIS.