Flere danskere lever i ekstrem fattigdom

Flere danskere må leve en tilværelse i reel fattigdom, hvor der ikke er råd til at dække dagligdagens mest basale behov.

Flere danskere må leve en tilværelse i reel fattigdom, hvor der ikke er råd til at dække dagligdagens mest basale behov. (© Colourbox)

Ingen penge til mad, medicin og husleje. Flere og flere danskere rammer den absolutte bund af samfundet og må leve en tilværelse i reel fattigdom, hvor der ikke er råd til at dække dagligdagens mest basale behov.

Det beretter en stribe af Danmarks borgerrådgivere til LO's Ugebrevet A4. De er ansat af kommunerne til at hjælpe borgere gennem deres sagsbehandling.

Alene i Holbæk kommune får borgerrådgiver Lars Roost Dinesen hver måned mellem 10 og 15 henvendelser fra borgere, der er "voldsomt trængte".

Ikke råd til mad

- Det er både enlige, men også børnefamilier, som tidligere har haft gode job, som pludselig ryger helt ned økonomisk og står uden penge til at få dagligdagen til at hænge sammen. Nogle har sågar ikke råd til mad, siger Lars Roost Dinesen til A4 og understreger, at tendensen er stærkt stigende.

- Senest havde jeg møde med et par, der ikke havde fået noget at spise i halvandet døgn. De havde spist alt op derhjemme og kunne ikke engang ringe til mig, fordi de ikke havde noget taletidskort. Så de mødte op her, og konen brød jo fuldstændig sammen. Hun kunne ikke mere, beretter Lars Roost Dinesen.

Bekymret over fattigdommen

Ugebrevet A4 har gennemgået årsberetninger fra landets 13 borgerrådgivere, som har fungeret i mere end et år. Og her melder 8 ud af 13 borgerrådgivere, at de ofte modtager henvendelser fra borgere med store økonomiske vanskeligheder.

Hos Rådet for Socialt Udsatte er formand Jann Sjursen bekymret over den voksende fattigdom.

- Mange tror ikke, at det kan ske for mig og mine - man tror, at det er de andre, der bliver ramt. Men sådan er det ikke. Det rammer bredt, og det rammer flere og flere, siger Jann Sjursen.

Sagsbehandlingen

Ifølge borgerrådgiverne skal en del af forklaringen til de mange fattige borgere findes i det kommunale sagsbehandlingssystem.

Flere borgerrådgivere fremhæver blandt andet, at lang sagsbehandling, men også stram lovgivning og manglende samarbejde blandt kommunens forvaltninger, gør det svært at hjælpe borgerne.

Men det er især den begrænsede varighed af sygedagpengene, der får stadig flere danskere til at havne i fattigdom, lyder meldingen fra borgerrådgiverne.

Skal sikre syge

Regeringen har varslet, at begrænsningen skal afskaffes.

Hvornår det bliver, vil beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), ikke komme ind på. Hun har nedsat et tværministerielt udvalg, der i øjeblikket arbejder på at finde "den rigtige model", noterer hun i et skriftligt svar til Ugebrevet A4.

- Det handler om at sikre, at syge med lange og komplicerede sygdomsforløb ikke falder ud af sygedagpengesystemet. Og samtidig, at flest mulige langtidssygemeldte hjælpes tilbage i arbejde, skriver hun og understreger samtidig, at det må ske under "skyldig hensyntagen til den økonomiske situation, vi står i".

Ikke god nok indsats

Det er ikke kun borgerrådgiverne, der peger på problemer med samarbejdet i kommunerne.

Rådet For Socialt Udsatte gennemførte i januar 2012 en undersøgelse blandt økonomisk pressede borgere i Danmark, som viste, at mange problemer opstår, fordi indsatsen ikke er koordineret godt nok.