Flere går på deltid

I 2009 gik 17.000 flere på deltid. Forskere mener, at årsagen er finanskrisen. Beskæftigelsesministeren er ikke glad for udviklingen.

Flere er gået til deltid i 2009. (© Scanpix)

17.000 mennesker. Så mange flere danskere er gået på deltid i løbet af 2009, viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik.

690.000 danskere er i dag på deltid, hvilket svarer til godt hver fjerde af de arbejdende danskere.

Stigningen skyldes ifølge lektor og ekspert i arbejdsmarkedsforhold ved Roskilde Universitet, Henrik Lund, at danskerne føler sig mere pressede end tidligere.

- I og med at arbejdspresset er steget, er der også folk, der har brug for at koble ud. Vi har et arbejdsmarked, der bliver mere og mere performance-orienteret. Der er stigende krav til, at man skal være på. Hele tiden skal man måles, vejes og vurderes af sin arbejdsgiver, siger Henrik Lund til Dagbladenes Bureau.

Lavkonjunktion

Han mener også, deltiden er et udtryk for noget andet: At man i Danmark forsøger at skære, hvor der skæres kan. Sådan er det i lavkonjunkturtider.

- Vi ser en stigende tendens til, at man flere steder forsøger at optimere det danske samfund, og derfor sætter man folk på deltid for på den måde at spare penge, siger Henrik Lund.

Det er netop pengene, der er hovedårsagen til, at deltidsansættelserne rundt om i landet er i markant fremgang, mener også arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen:

- Stigningen i deltidsarbejdet skyldes nok i høj grad den finansielle krise. Firmaerne vil ikke fyre for mange medarbejdere, men de har heller ikke råd til at have dem gående på heltid, siger han til Dagbladenes Bureau.

Ministeren er ikke glad

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg er ikke glad for udviklingen:

- Vi må opfordre til en fornuftig samfundsdebat, og så skal vi lave reglerne, så det er lukrativt at være heltidsansat. Derfor har vi for eksempel skåret i de supplerende dagpenge, så folk får mere lyst til at arbejde på fuld tid. Incitamentet til at arbejde skal være der, ellers kommer vi ikke styrket ind i fremtiden, siger ministeren til Dagbladenes Bureau.