Flere hæveautomater skifter ejer: Pludselig koster det 40 kroner at hæve 100 kroner

Læs det med småt, lyder det fra forbrugernes interesseorganisation.

Hvis ejeren af hæveautomaten ikke har en dankort-aftale med Nets, bliver pengene hævet på visa-delen, hvilket ofte medfører et gebyr på 30-40 kroner. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det kan være en god idé at gennemgå kontoudtoget, efter at du har hævet kontanter i en hæveautomat.

For måske har du betalt 40 kroner for at hæve 100 kroner.

Flere banker er nemlig begyndt at frasælge deres hæveautomater til andre firmaer. Og de firmaer har ikke nødvendigvis en aftale med Nets, som driver dankortløsningen, skriver avisen Danmark.

Flere banker begrunder frasalget med, at det ikke kan betale sig at drive så mange hæveautomater.

Det betyder, at det pludselig er visa-delen i Visa/Dankortet, som hæver pengene i automaten, og her tager mange banker et gebyr - som regel en procentdel af beløbet med et minimumsbeløb på 30-40 kroner.

'Problematisk'

Hos Forbrugerrådet Tænk mener økonom Ida Marie Moesby, at det er problematisk.

- Og det skyldes, at det bliver dyrere for forbrugerne at hæve penge i de automater, fordi selskaberne ikke har en aftale med Nets. 30-40 kroner i gebyr er altså relativt mange penge, når man bare gerne vil hæve et par hundrede kroner, siger hun.

Virksomheden Loomis, der lever af at håndtere og transportere penge, har overtaget flere af bankernes hæveautomater. Firmaet Euronet er et andet firma, som driver hæveautomater i Danmark. Firmaet har omkring 100 styk i landet. Også her gælder det, at man med et Visa/Dankort hæver penge gennem visa-delen.

- Vi er overordnet set glade for, at hæveautomaterne ikke bliver nedlagt. Men når private firmaer opkøber automaterne, og forbrugerne bliver mødt af høje gebyrer, så bliver det ekstremt uattraktivt at hæve kontanter i de automater, siger Ida Marie Moesby.

Skiltningen skal være bedre

Ida Marie Moesby forklarer, at det er komplekst, hvem der bestemmer gebyrets størrelse. Både Visa, bankerne og ejeren af automaten vil ifølge hende ofte gerne have en bid af gebyret, som er et resultat af forskellige aftaler parterne imellem.

- Men vi opfordrer til, at gebyrerne bliver sat så lavt som muligt, og at myndighederne holder øje med og følger op på, om gebyret er rimeligt, siger hun.

Samtidig er Forbrugerrådet Tænk kritisk over skiltningen ved de automater, der nu bliver drevet af private firmaer.

- Mange forbrugere opdager simpelthen ikke, at det ikke længere er deres egen bank, der driver automaten. Vi vil opfordre til, at det tydeligt fremgår på displayet, at der er gebyr på kundens hævning, og at det også fremgår, hvor højt gebyret er, siger Ida Marie Moesby.

Og samtidig opfordrer hun folk til at undersøge, hvad gebyret er i deres bank.

- Få læst det med småt. Altså, hvad gebyret er for at hæve med visa-delen i den bank, der er tilknyttet ens Visa/Dankort.

Kan ikke betale sig

DR Nyheder har uden held forsøgt at få en kommentar fra Loomis' forretningsudvikler, Morten Juhl.

Men til Avisen Danmark fortæller han, at firmaet siden juni har overtaget otte hæveautomater i Danmark. Og at antallet fortsat er for lille til, at det kan betale sig at indgå en dankort-aftale med Nets.

- Det er forretningsmæssigt umuligt for Loomis at introducere dankort. Vi kan kun gabe over det, når eller hvis Loomis får flere hæveautomater, siger han til avisen.

Bankernes brancheorganisation Finans Danmark har ikke overblik over det faktiske antal hæveautomater, danske banker har solgt til andre virksomheder, men skønner, at det ligger på under 10 procent af de i alt 2.100 hæveautomater, der cirka er i Danmark.

FacebookTwitter