Flere højtuddannede østeuropæere kommer til Danmark

Vi skal blive bedre til at reklamere for Danmark som et godt arbejdssted, mener direktører.

Vi skal blive bedre til at tiltrække højtuddannede fra Østeuropa, for vi har brug for rigtig mange af dem, lyder det fra Netcompanys CEO, André Rogaczewski (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Det er ikke bare håndværkere, der kommer fra Østeuropa til Danmark for at arbejde.

Et stigende antal ingeniører, it-folk og andre specialister har også slået sig ned ved skrivebordene på danske virksomheder, viser tal fra Danmarks Statistik.

Ved udgangen af 2017 var der 6.525 personer fra de seks største østeuropæiske lande, der havde højt specialiserede stillinger eller chefjob. En tredobling på ti år.

Og det er typisk arbejde i brancher, hvor danske virksomheder har svært ved at finde kvalificerede folk herhjemme.

- Det er en rigtig god udvikling, for virksomhederne har bestemt brug for kvalificerede medarbejdere. Der mangler for eksempel mange it-folk og ingeniører i danske virksomheder disse år, og det er rigtig positivt, at vi kan hente nogle af de kompetencer i de østeuropæiske lande, siger underdirektør i Dansk Industri Steen Nielsen.

”Vi er ikke gode nok”

Hos ingeniørfirmaet Rambøll har man i øjeblikket 43 højtuddannede medarbejdere fra Østeuropa ansat.

- Vi kommer til at mangle 10.000 medarbejdere inden for de naturvidenskabelige fag, så det bidrager til, at vi kan løse vores opgaver. Samtidig kommer de udenlandske medarbejdere med en særlig viden, vi har brug for. De kan klæde os på til at agere kulturelt som virksomhed i udlandet. Det er vigtigt i en verden, hvor vi eksporterer mere og mere, siger Rambølls administrerende direktør i Danmark, Ib Enevoldsen.

Han glæder sig over at se statistikken, men han ærgrer sig samtidig over, at antallet af medarbejdere fra Østeuropa ikke er steget endnu mere.

- Jeg synes ikke, vi er gode nok til at tiltrække arbejdskraft. Vi kan sagtens blive bedre til at forklare, at Danmark er et godt sted at leve, når man er højtuddannet arbejdskraft. Samtidig er nogle af de debatter, der har kørt om fremmede, for generaliserende, og det hjælper ikke, siger Ib Enevoldsen.

Medarbejderne hos Rambøll synger morgensang med mange forskellige accenter. Der er 48 nationaliteter ansat. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

En global skønhedskonkurrence

Hos it-giganten Netcompany er der et særlig skarpt blik på Østeuropa fra chefkontoret.

CEO André Rogaczewski er vokset op i Aalborg, men han har polske forældre og Netcompany har en stor afdeling i Warszawa, der også leverer folk til kontoret i København.

- Østeuropa er et rigtig interessant marked for arbejdskraft, for man uddanner rigtig mange dygtige folk - især inden for de tekniske fag. Men i Østeuropa har man også vækst, og selv dér er der nu kamp om de gode ressourcer, så der skal noget særligt til at lokke de gode folk hertil, siger André Rogaczewski.

Udfordringen er bare, at der er mange, som lokker. Ligesom der er mangel på ingeniører og it-folk i Danmark, er der også mangel i for eksempel Tyskland eller USA.

- Der er en global skønhedskonkurrence i gang. Vækst og velfærd afhænger af kompetencer, og specielt kompetencer inden for teknologi er supervigtigt for danske virksomheder. Vi skal være bedre til at promovere Danmark i de lande, hvor man uddanner rigtig mange dygtige mennesker, siger André Rogaczewski.

Det handler først og fremmest om at promovere Danmark som et sted, man kan slå sig ned og få et godt liv, både når det handler om arbejde, familie og fritid.

- Vi har nogle unikke fordele i vores land, som vi ikke er særlig gode til at fortælle om. Vi har et velfærdssamfund, som fungerer. Vi har en god balance mellem fritid og arbejdsliv, og det er et dejligt land at bo i. Det er den slags, de dygtige medarbejdere søger, og det kan få dem til at blive her i landet og skabe et liv.

Facebook
Twitter