Flere knækker nakken på kviklån

De populære og omdiskuterede kvik- og SMS-lån ender ofte galt. Hvert ottende bliver misligeholdt, og de unge er værst.

Impulskøb kan være dyrt, især hvis de sker for lånte penge. Det må flere danskere sande. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Lån 8.000 kroner på dit glatte ansigt - bare send en SMS og hav penge til din nye iPhone om fem minutter.

Sådanne tilbud frister mange danskere - men ikke alle får regnet efter, hvad en rente på 750 procent betyder, og om der overhovedet er plads i privatøkonomien til at betale pengene tilbage.

Og nu viser nye tal fra Forbrugerombudsmanden, at det går galt hver ottende gang, en dansker tager et såkaldt kviklån, også kendt som SMS-lån eller blankolån, der kan optages uden om banken, uden rådgivning og uden at låneren overhovedet behøver fortælle om sin økonomi.

De 25-29 årige er værst ramt

Tallene er baseret på frivillige indberetninger fra fem udbydere af kviklån og viser, at der hos disse fem blev udlånt 527 millioner kroner i 2015. De penge fordelte sig på 172.485 lån- altså i gennemsnit lidt over 3.000 kroner per lån. Af disse blev i alt 20.905 misligeholdt.

Værst ser det ud i aldergruppen 25-29 år, hvor 13 procent af lånene ender galt.

Sidste år viste opgørelsen fra 2014, at det kun var hvert tiende kviklån, der gik galt. Tallene viser også, at SMS-lån misligeholdes oftere end gennemsnittet. Lån, der ansøges om med en simpel SMS, misligeholdes hver sjette gang.

Et kviklån gives typisk med en meget kort løbetid, og et lån på 5.000 kroner i en måned, vil typisk koste 6.000 kroner til betaling en måned efter.

Google vil ikke annoncere

Tidligere har søgegiganten Google ændret politik, så selskabet ikke længere vil bringe annoncer for kviklån, og Folketinget vedtog tidligere på året regler for den betænkningstid, kunderne skal tilbydes, så de få tid til at fortryde låneaftalen.

Kontant afslørede tidligere på året, at mange kviklånsudbydere overtræder markedsføringsloven, og at Forbrugerombudsmanden har meldt syv udbydere til politiet.

- Kreditaftalelovens regel om, at der skal ske en kreditvurdering af os forbrugere, inden vi kan få et lån, overholdes ikke altid. Det er vores opfattelse, og det har vi meddelt branchen, sagde Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen dengang.

Kviklån til dårlige betalere

En søgning på Google afslører sågar, at nogle af de potentielle kviklånskunder på forhånd godt ved, at deres økonomi er anstrengt.

Taster man således ordet 'kviklån' ind i søgefeltet, tilbyder Google at søge på den hyppigt søgte sætning 'kviklån trods RKI' - altså har et antal danskere søgt information på Google om, hvordan man får et kviklån, selv om man allerede er registreret i RKI som dårlig betaler.