Flere multinationale selskaber betaler nu skat

Flere multinationale selskaber er begyndt at bidrage til den danske statskasse, viser gennemgang af åbne skattelister.

De fire multinationale selskaber, der tidligere har stået på Enhedslistens sorte liste over nul-skattebetalere, bidrager nu til statskassen. Med godt 41 millioner kroner. (Foto: © LAURENT GILLIERON)

"Multinasserne i Danmark." Sådan lød overskriften på den liste af multinationale selskaber, som ifølge Enhedslisten, ikke betalte skat i Danmark i 2008.

Partiets skatteordfører Frank Aaen havde analyseret 11 multinationale selskabers seneste regnskaber. Og ifølge analysen betalte ingen af selskaberne skat i Danmark.

Men nu viser en ny opgørelse af Skatteministeriets skattelister fra 2012, at flere af de såkaldte multinassere, er begyndt at betale selskabsskat. Det kan DR Nyheder afsløre, efter Databaseredaktionen har gennemgået samtlige 243.000 firmaers skattebetaling.

2,5 millioner fra Nestlé

I 2012 betalte Nestlé selsskabsskat i Danmark for første gang i 16 år.

- Vores kaffeforretning, som er vores primære forretningsområde, gik rigtig godt i 2012. Derudover tilkøbte vi et datterselskab, og derfor var i den glædelige situation, at vi kunne betale selskabsskat, forklarer landechef i Nestlé Danmark, Søren Rye.

Mærkevare kaffe

Nestlé havde sidste år en nettoomsætning på cirka 700 millioner kroner i Danmark, og de betalte omkring 2,5 millioner kroner i selskabsskat. Men det er slet ikke nok, mener Enhedslistens skatteordfører, Frank Aaen.

- Nescafé er jo ikke det billigste kaffe på markedet. Det er jo mærkevarer, de ting de sælger. Derfor er det meget forunderligt, at de ikke har et større overskud, og at de kun har betalt 2,5 millioner, siger Frank Aaen.

0 kroner i skat

Af Skatteministeriets åbne skattelister fremgår det, at flere af de multinationale selskaber nu betaler skat i Danmark.

Det drejer sig om Elgiganten, Unilever, der står bag brands som Knorr og ismærket Frisko, og Mondelez, der ejer varemærker som tyggegummibrandet Stimorol og kaffemærket Gevalia.

De resterende syv selskaber på listen betaler fortsat 0 kroner i selskabsskat, ifølge Skatteministeriets oplysninger.

SKAT holder øje

I år er statskassens indtjening på selsskabsskat fra multinationale selskaber steget med 4 milliarder kroner i forhold til 2011.

Det kan skyldes, at økonomien generelt går bedre, men der kan også være andre forklaringer, siger ekstern lektor i skatteret ved Aarhus Universitet Torben Bagge:

- I de seneste år har der været øget fokus på, om multinationale selskaber betaler skat i Danmark. Man kan ikke udelukke, at det får virksomheder til at foretage positive tiltag til at betale skat. Og så kan det hænge sammen med, at SKAT har øget kontrollen med, om de store selskaber betaler den skat, de skal.

Betaler skat uanset hvad

Nestlé afviser, at de åbne skattelister har spillet en rolle i deres skatteregnskab.

- Vi er ikke begyndt at betale skat, fordi der lige pludselig er kommet åbne skattelister. Vi overholder lovgivningen til punkt og prikke inden for det her område, siger landechef i Nestlé Danmark, Søren Rye.