Flere og flere prøver at forstå deres pension

Danske pensionsselskaber oplever en stigende interesse for pensionen.

Over de seneste to år er det gennemsnitlige antal PFA-kunder, som månedligt logger ind på 'MitPFA', fordoblet fra 20.000 til 40.000. (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Mange bliver stadig tomme i blikket, når snakken falder på pension, efterløn og samspilsproblemer.

Men flere og flere danskere sætter sig ind i deres pensionsordninger, og stigningen er så voldsom, at det ligner en trend.

- Vi oplever, at rigtigt mange begynder at se nærmere på deres pension og interessere sig for, hvordan de egentlig er dækket. Vi holder flere rådgivningsmøder, flere folk ringer til os. Mange begynder simpelthen at tænke: Jeg vil godt interessere mig for min egen pension, siger Carsten Holdum, forbrugerøkonom hos PFA Pension.

PFA forvalter over 370 milliarder kroner og dermed er Danmarks største pensionsselskab.

Større aktivitet på pensionsinfo.dk

Over de seneste to år er det gennemsnitlige antal PFA-kunder, som månedligt logger ind på 'MitPFA', fordoblet fra 20.000 til 40.000.

- Det har været en ret kraftig udvikling, som er kommet inden for de sidste fem-ti år. Det skyldes i høj grad den digitale verden, som åbner sig op, hvor man via sin smartphone eller sin tablet kan logge på sin ordning, mens man sidder i S-toget, eller hvornår man har tid, lyst eller lejlighed til at gøre det, siger Carsten Holdum.

Også Pensionsinfo.dk, som samler et overblik over alle pensionsordninger for den enkelte dansker, rapporterer om stigende interesse.

Fra 2015 til 2016 steg antallet af besøg med seks procent. Og i løbet af de første fem måneder af 2017 er antallet af logins på pensionsinfo.dk steget med 13 procent i forhold til sidste år.

I alt loggede 742.000 danskere ind på pensionsinfo.dk i årets fem første måneder. De har i gennemsnit tjekket deres pension to gange i perioden.

Kom af med din gæld

Michael Møller, der er professor i finansiering ved

CBS
, vil gerne rose pensionsselskaberne for en ihærdig indsats for at få danskerne til at interessere sig for deres alderdom. For det er en stor udfordring.

- Det er et lavinteresseområde. For det andet er de forslag, der kommer om alderspension, så komplicerede, at selv folk på Institut for Finansiering vil have vanskeligt ved at

gennemskue
det, siger Michael Møller.

Han opfordrer til, at man kommer af med sin klatgæld, inden man begynder at sætte store beløb af til sin alderdom.

- At betale

gæld
tilbage er jo også en måde at sikre sig, at man har råd til flere ting i alderdommen. Så generelt vil jeg sige, at mange mennesker først og fremmest skal tænke på: Lad mig komme af med en masse
gæld
. Først og fremmest den dyre bankgæld. Først når den er væk, er det vigtigt at tænke på pension, siger Michael Møller.