Flere penge på børsen: Danske virksomheder rykker til Sverige

Der er langt flere børsnoteringer i Sverige, end der er i Danmark. Forklaringen er en anden aktiekultur og en anden beskatning, mener eksperter.

I 2015 blev otte virksomheder børsnoteret i København. I Stockholm var tallet 81. (© Scanpix)

Da den danske virksomhed Invisio skulle børsnoteres, så firmaet mod Sverige, hvor vækstbetingelserne er langt bedre end i Danmark:

- Vi oplevede meget tidligt i vores liv, at for at kunne skaffe penge til de investeringer, der kræves for at udbygge den her type af innovative produkter, var vi tvunget til at gå til Sverige, vi kunne simpelthen ikke skaffe risikovillig kapital i Danmark, siger Lars Højgaard Hansen i dagens P1 Business.

Højgaard Hansen er administrerende direktør for Invisio, der producerer avanceret høre- og kommunikationsudstyr, som sælges til militæret i hele verden.

Var døde i Danmark

I dag har virksomheden en værdi på 2,5 milliarder kroner, og selv om hovedsædet ligger i København, har virksomheden hjemme i Sverige, hvor den er noteret på fondsbørsen i Stockholm.

- Hvis vi var blevet i Danmark, var vi døde for længe siden, siger Lars Højgaard Hansen.

Invisio er blot ét eksempel blandt mange, hvor mindre, danske virksomheder søger kapital i Sverige, fordi den er svær at rejse i Danmark.

- Vi må erkende, at når det drejer sig om de mindre virksomheder, så har vi ikke en aktiekultur, der gør, at man går ind i den type virksomheder. Det gælder både incitamentet for private, og vi har vel heller ikke evnet at få pensionssiden og familiefonde til at gå ind i den type virksomhed, siger Christian Frigast partner i den danske kapitalfond Axcel.

Forskel i investeringskultur

Sidste år blev otte virksomheder børsnoteret i Danmark, mens 81 gik på børsen i Sverige.

Det er et meget godt billede på forskellen på aktiekulturen i Danmark og i Sverige, mener Bjørn Sibbern, børschef for NASDAQ OMX Copenhagen A/S.

- Jeg tror, det er et meget godt billede af det danske samfund, at der er et par store børsnoteringer som ISS, der er den største i Danmark og i Norden i 14 år. Og så løber svenskerne med mange af de små børsnoteringer. Det er, fordi man i Sverige har fået skabt en rigtig god aktiekultur, og man beskatter investorerne væsentligt lavere, siger han.

Beskatningen

Beskatningen på aktieafkastet er i Sverige og Norge omkring 30 procent, mens den i Danmark er 42 procent. Det, mener Bjørn Sibbern, også kan være en del af forklaringen på, at færre tør investere i selskaber, hvor risikoen for, at investeringen går tabt, er stor:

- I Danmark har vi en brandskat i forhold til, hvad vi har i resten af Norden. I Danmark har vi en negativ beskatning i forhold til, hvad vi har andre steder. Det er måske dér, vi skal kigge lidt, siger Bjørn Sibbern.

- I sidste ende er det en diskussion om vores velfærd. Hvad er det for et samfund, vi vil have. For vi har et dilemma i dag. Vi ser, at arbejdsløsheden falder i Danmark, og det er jo fantastisk. Men det, der er det store issue, er, at de virksomheder, som virkelig skaber vækst og værditilvækst, råber på arbejdskraft i dag, Christian Frigast.

- Det bliver kunsten at støtte de virksomheder, der skaber vækst og skaber de jobs over tid, fortsætter han.

Hør hele debatten i dagens Business med Solveig Bjørnestad her.