Flere steder gør sygeplejerske-strejken ondt: Patienter ligger på gangene og kan ikke komme hjem

I Aalborg kan 33 patienter ikke komme hjem fra sygehuset på grund af strejke.

Selvom sygeplejerskerne på Aalborg Universitetshospital ikke er udtaget til strejke, kan man alligevel mærke sygeplejestrejken. Den betyder flere patienter på gangene.

Sygeplejersker landet over strejker for 12. dag i træk.

Og selvom strejken er blevet beskrevet som en, der ikke for alvor presser det danske sundhedssystem, så kan man nu flere steder i landet mærke konsekvenserne.

- Jeg har ligget her i tre dages tid, og jeg kan godt mærke at sygeplejerskerne er pressede, lyder det fra Kate Frederiksen, der er patient på Aalborg Universitetshospital.

I stedet for at ligge på en hospitalsstue, har hun fået plads på en hospitalsgang.

Og det er hun langt fra den eneste patient, der har fået.

- Vi har et overbelagt hospital med en belægningsprocent på 110. Det betyder, at nogle af vores patienter får en plads på gangen, fordi vi ikke har stuer til dem, lyder det fra Lisbeth Kjær Lagoni, der er sygeplejefaglig direktør på sygehuset.

Det sker, selvom sygeplejerskerne på hospitalet ikke er udtaget til strejke.

I steder er sygeplejersker ansat i Aalborg Kommune udtaget til strejke. Det har betydning for de patienter, der er færdigbehandlet på selve hospitalet, men har brug for yderligere behandlinger i hjemmet.

Det er typisk ældre borgere.

De kan nemlig ikke udskrives, da sygeplejerskerne i eksempelvis hjemmeplejen strejker, og derfor er de nødt til at blive længere tid på hospitalet.

- Det er en rigtig træls situation. Det er enormt stressende for en ældre medicinsk patient at ligge på en gang, hvor der er uro hele tiden. Jeg er faktisk dybt bekymret for de ældre, siger Lisbeth Kjær Lagoni.

Sygeplejefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital, Lisbeth Kjær Lagoni.

Aalborg Universitetshospital udskriver normalt mellem 20 og 40 borgere til Aalborg Kommune dagligt, men det er ikke muligt under strejken.

I Region Hovedstaden har mere end 20 patienter, der er færdigbehandlet, måttet vente med at blive udskrevet på grund af strejken. En af de kommuner, som er ramt, er Hillerød.

I Ringsted er det i dag tre patienter, som ikke kan komme hjem fra sygehuset, fordi der er strejke.

I alt er cirka 5.000 sygeplejersker udtaget til strejke. Det svarer til 10 procent af landets sygeplejersker, og det er det mindste omfang, der kan sendes i konflikt.

Siden strejken begyndte er cirka 180 strejkende sygeplejersker i regionerne og 300 i kommunerne blevet sendt i arbejde igen, da man ellers ikke ville være i stand til at stille med et nødberedskab.

'Det, der skal til for at få arbejdsgiverne i tale'

Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, synes, det er hårdt for de patienter, det går ud over.

Men ifølge formanden er ansvaret for situationen kommunerne og regionernes.

- Det er jo ikke nyt, at vi har sagt, at der er noget galt med vores lønninger, og derfor er denne her strejke ikke overraskende for nogen.

Synes du, det er rimeligt, at strejken går ud over patienterne?

- Jeg vil sige det på den måde, at sygeplejersker, de er overenskomstansatte ligesom rigtig mange andre i det her land, og hver gang vi tager skridt til at strejke, så vil det gå ud over nogle mennesker, fordi vi arbejder med mennesker.

At strejken nu gør ondt nogle steder, er det, hvad I har håbet på?

- Det, at der er nogle ting, som ikke går fuldstændigt, som man ellers tidligere havde planlagt, det er jo det, som skal til for at få vores arbejdsgivere i tale. Det er dem, der har ansvaret for sundhedsvæsenet.

Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

I Aalborg håber den sygeplejefaglige direktør på, at der snart kommer normale tilstande. Der er dog ikke noget, som tyder på, at strejken nærmer sig sin afslutning lige nu og her.

Grete Christensen fortæller, at hun ikke ser nogen udsigt til en løsning for sig, og i går kunne DR Nyheder fortælle, at sygeplejerskerne er blevet bedt om at forberede sig til en langvarig konflikt.

I sygeplejerådet håber man dog på, at presset på hospitalerne vil åbne øjnene for befolkningen.

- Det her pres skulle gerne medføre, at befolkningen samlet set også begynder at bede politikerne om at tage del i denne her konflikt og forsøge at få den afsluttet, siger Grete Christensen.

Facebook
Twitter