Flere steder i landet skal man rejse langt for at komme til test: 'Man kan godt føle sig afskåret'

I flere landsbyer tager det mere end 40 minutter med offentlig transport at komme til test.

Imens der er kort afstand til at få en test for fx at kunne gæste Mikkeller's Warpigs i København, ser det noget anderledes ud i landdistrikterne. (Photo by Tom LITTLE / AFP) (Foto: TOM LITTLE © Scanpix)

For de fleste danskere er adgangsbilletten til genåbningens fristelser som restauranter, cafeer og museer en negativ coronatest.

Det kræver dog en tur i det lokale testcenter. Og alt imens den øvelse er en relativt beskeden manøvre for de fleste borgere i de større byer, kan det være en helt anden historie i flere landdistrikter.

En analyse, som SMV Danmark, der er brancheforening for de små- og mellemstore virksomheder, har lavet for DR Nyheder, viser, at beboerne i flere end 50 landsbyer har over 30 minutter til det nærmeste testcenter med offentlig transport.

Og ikke nok med det, så har beboerne i flere af de 50 landsbyer også et tocifret antal kilometer, hvis de vælger at tage bilen.

Kunderne tager til de større byer

I den vestjyske by Thorsminde kender de alt til, at det ikke er alle steder i Danmark, at der ligger et teststed på hvert et gadehjørne.

Skal man her med offentlig transport, er det nærmeste testcenter i Holstebro, der har åbent alle ugens dage.

Det er en tur på 40 minutter hver vej. Med bil er det nærmeste testcenter i Lemvig, og her tager turen knap 30 minutter hen til testcenteret.

Netop køreturen til Lemvig skaber problemer for Strandingsmuseet i Thorsminde, fortæller direktør Ingeborg Svennevig, der ellers prøver at overbevise gæsterne om, at køreturen er umagen værd, så de kommer tilbage.

- Det er der ikke så mange, der gør. For at sige det har vi ikke oplevet, nogen der gør, siger hun.

Hun fortæller, at museet kun har mellem en tredjedel og 40 procent af det normale antal besøgende. Direktøren mener ikke, at det er muligt at åbne museets eget testcenter.

- Vi har ikke umiddelbart kompetencerne eller pengene til at åbne et testcenter, siger hun.

Bekymring fra landdistrikterne

Selv om der løbende oprettes nye testcentre, giver tallene alligevel grund til bekymring hos Landdistrikternes Fællesråd.

- En ting er, at der er langt til et testcenter, men man skal jo også tilbage igen. Der er jo faktisk mange af de lokalområder, der har egen frisør, egen restaurant og egne lokale aktiviteter, og der er det en stor gene, hvis man både skal transportere sig den ene og den anden vej, siger formand Steffen Damsgaard.

Problemet opstår især nu, hvor coronapasset er adgangsbillet til så mange aktiviteter, påpeger formanden. Han hæfter sig ved, at det kræver op mod tre test om ugen for at være helt dækket ind.

- Man kan godt føle sig afskåret fra at bruge de samme tilbud lokalt, end hvis man boede tættere på et testcenter, siger formanden.

I SMV Danmark lægger administerende direktør Jakob Brandt ikke skjul på, at han mener, at alt for mange steder underlægges coronapasset. Han mener, at afstanden til test kan ramme lokale erhvervsdrivende hårdt.

- Man bør justere, hvad man skal kræve test til. Test er relevant til de store arrangementer med mange deltagere. Men det bør ikke være nødvendigt, når det drejer sig om små steder som for eksempel frisører og beværtninger, siger han.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsministeriet og justitsminister Nick Hækkerup. Begge ministerier henviser til Styrelsen for Forsyningssikkerhed direktør, Lisbet Zilmer-Johns.

Hun hæfter sig ved, at man i forbindelse med genåbningen har sat rekord for antallet af test.

- Vi har skruet op for, hvor mange der kan testes dagligt, og i forbindelse med den store genåbning i april gik vi op til 570.000. I torsdags slog vi rekord, hvor over en halv million blev testet på en dag, siger hun.

Direktøren forklarer samtidigt, at det er kommunerne og de enkelte regioner, der finder ud af, hvor testcentrene bedst placeres.

Når man nu laver et landsdækkende krav om coronapas, burde der så ikke være lige adgang for alle til at blive testet?

- Jo, og der er udgangspunktet, at det skal være maks 20 kilometer til et teststed. Det er nemmere at opfylde nogle steder, hvor der er meget befolket end andre steder.

Styrelsen for Forsyningssikkerheds direktør oplyser, at loftet for test lige nu er 570.000, men hun oplyser, at der kan komme 100.000 ekstra lyntest, hvis der bliver behov for det.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk