Tema Bidragssatser

Flertal af politikere klar til at se på kapitalkrav efter gebyrspring for boligejere

Det skal være nemmere at skifte långiver, og der skal kigges kritisk på regulering fra EU og Folketinget, mener politikere efter møde.

Morten Bødskov (S) fra Folketingets erhvervsudvalg er klar på at se på kapitalkrav til realkreditinstitutterne. Men han vil ikke tilbage til et "morads før Finanskrisen". (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)

De har alle været til det samme møde.

Men udlægningen er varierende fra medlemmerne af Folketingets erhvervsudvalg, der har forladt Nykredits hovedsæde, hvor de har fået en fortrolig orientering om baggrunden for de forhøjede bidragssatser.

Flere politikere mener, der skal sættes et værn op mod fremtidige reguleringer fra EU. I øjeblikket er de såkaldte Basel 4-krav under udarbejdelse. Og det er dem, Nykredits bidragsstigninger er baseret på, lyder finanskoncernens argument.

Bidragssatser

Sidste år betalte de danske boligejere knap 15 milliarder kroner i gebyr på deres boliglån. Realkreditinstitutterne har nemlig de senere år skruet op for den såkaldte bidragssats, altså det gebyr en kunde løbende betaler til sit realkreditinstitut for at have et realkreditlån. Følg vores dækning her.

Gå til tema

- Vi har fra Socialdemokraternes side stået på mål for den regulering, vi har indført. Men vi er kommet i en situation, hvor der er brug for lidt mere konkurrence, siger erhvervsordfører hos Socialdemokraterne, Morten Bødskov.

Han åbner op for at lempe på kravene, men vil for alt i verden "undgå moradset før finanskrisen".

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, kalder Nykredits fremlæggelse for overbevisende. Han mener, at den politiske kamp skal flyttes til EU.

- Det er nogle ting, som ligger i fødekæden, og som den danske regering skal bruge meget mere tid på at få stoppet, fordi det undergraver det danske realkreditsystem, som er helt unikt med en høj grad af investortillid, siger han og lover at bringe budskabet videre til finansministeren og erhvervsministeren.

Radikales erhvervsordfører, Ida Auken, foreslår, at det gøres nemmere at flytte realkreditinstitut. Som reglerne er nu, er det meget dyrt at skifte långiver.

- Så kan kunderne stemme med fødderne, og det giver bedre konkurrence, siger hun.

Enhedslistens erhvervs- og finansordfører, Pelle Dragsted, havde forinden mødet varslet flere kritiske spørgsmål til Nykredit. På den anden side af mødet er han fortsat kritisk.

- Jeg er blevet bekræftet i det billede, jeg havde i forvejen. Der er ikke som sådan noget myndighedskrav, som er skyld i, at de her bidragssatser skyder i vejret, siger han.

- Det er en vurdering, Nykredit selv har foretaget ud fra nogle forventninger om øget krav til polstring, og det vil jeg kalde præmatur. Jeg kan stadig godt være bekymret for, om de gør det her, så de er attraktive på vej på børsen.

Klokken 12.15 holder erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen pressemøde om situationen for danske realkreditinstitutter.

Sagen kort:

  • Fra juli måned stiger bidragssatserne for Totalkredit-kunder med 15-45 procent. Det rammer næsten en halv million kunder.
  • Nykredit, som ejer Totalkredit, begrunder stigningen med øgede kapitalkrav primært fra EU.
  • Nykredit må ikke selv hæve bidragssatserne, men har flyttet et stort antal kunder over i datterselskabet Totalkredit, hvor bidragssatsen stiger kraftigt.