Flest unge fra Lolland hænger fast i gældsfælden - Og andre facts om unges økonomi

15 procent af de unge, som bor på Lolland er registreret som dårlige betalere.

Nicholas optræder i aftenens dokumentar 'Kongerne af Kviklån'. Han skylder omkring 200.000 kroner til kviklånselskaber og kæmper med at rode sig ud af sin gæld.

Mens unge generelt er blevet bedre til at betale deres regninger, så sender forbrugslånsfirmaer flere unge i gældsregistret, RKI.

Forbrugslånsfirmaer dækker blandt andet kviklånselskaber, som oplever en stor vækst i antallet af udlån for tiden.

Ifølge tal fra Experian, som ejer registret over dårlige betalere, RKI, var der ved udgangen af 2018 knap 14.000 betalingsanmærkninger på unge, der skylder penge til et forbrugslånsfirma, som især omfatter selskaber, som udbyder de udskældte kviklån.

Det er en stigning på 12 procent.

Finans Danmark, der er bankernes brancheorganisation, har undersøgt de 18-30 åriges økonomi på baggrund af data fra RKI-registret, der er Danmarks største register over dårlige betalere.

Ved udgangen af 2018 var knap 47.000 unge mellem 18 og 30 år registreret i RKI. Det svarer til knap fem procent af hele aldersgruppen. Det er et fald fra 48.500 i 2017 og 50.500 året forinden.

De unge mellem 18 og 30 er dog stadig overrepræsenteret i gældsregistret i forhold til resten af befolkningen.

Herunder er fem pointer fra rapporten fra Finans Danmark, der har lavet en spørgeskemaanalyse blandt 1.005 unge imellem 18 og 30 år.

1

Skylder i snit 28.000 kroner

(Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

I snit skylder de unge, der registrerede i RKI, 28.000 kroner.

Det er de ældre unge i slutningen af 20'erne, som har den højeste gæld.

2

Bedst at bo sammen med en anden

(Foto: Martin Sylvest Andersen © Scanpix)

Der er store forskelle de forskellige grupper af unge imellem. Hvis man bor sammen med en partner eller en ven, er der forholdsvis få unge, der havner i RKI.

Den højeste andel af gældsregistrerede unge, er dem, der bor alene, efterfulgt af de unge, der stadig bor hjemme.

Blandt de relativt få unge i slutningen af 20'erne, der bor hjemme, er der en høj andel, der står i RKI-registeret.

3

Se fordelingen af 18-30-årige i RKI

Grafikken viser, hvor stor en procentdel af de unge mellem 18 og 30 år, som er registreret i RKI.

Gældsproblemerne er størst på Lolland og Falster. I Lolland kommune er det hver sjette ung, der ender i RKI, og gruppen har sammenlagt en gæld på knap 20 millioner kroner.

I nabokommunen Guldborgsund er det hver tiende i aldersgruppen, der står i RKI, og det betyder en samlet gæld på 27 millioner kroner. I kommunerne Frederiksberg, Lyngby-Taarbæk og Gentofte er andelen af unge, som står i RKI nede på omkring 2 procent, markant under landsgennemsnittet.

4

Teleselskaber topper

(Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

I 2018 var unge mellem 18 og 30 år registreret i RKI med næsten 130.000 dårlige betalingsforhold. Hver fjerde af disse forhold – eller cirka 31.500 – stammer fra regninger fra teleselskaber.

Der er god grund til at formode, at det er låneordninger til køb af mobiltelefoner, som de unge har svært ved at overholde. Det er dog et markant fald i forhold til i 2017, hvor antallet var 41.000.

5

Finansieringsfirmaer har flest penge til gode

(Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Mens telekommunikationsbranchen står for de fleste dårlige betalingsforhold, er RKI-gælden størst til finansiering- og forsikringsbranchen. Den står for godt 40 procent af de unges gæld.

Det er her, man blandt andet finder de meget omdiskuterede SMS-lån, kviklån og lignende hurtige forbrugslån, som typisk medfører høje omkostninger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk