FLSmidth afviser ansvar for dødsfald

Det er ikke FLSmidths ansvar, at hundredevis af cypriotere er døde efter at have arbejdet i en af selskabets miner, mener koncernen. Pårørende bakkes op af fagfolk.

FLSmidth afviser at have gjort noget forkert i forbindelse med minearbejdere. (© DR)

FLSmidth har ladet minearbejdere på Cypern bryde asbest uden nogen form for beskyttelse, velvidende at asbest er livsfarlig at indånde.

Det skildrer DR1 dokumentaren "Den danske dødsmine", mandag aften.

FLSmitdth afviser ansvar Flere hundrede er blevet ramt med kræft som følge af jobbet, men FLSmidth afviser ansvaret på trods af, at virksomheden på dette tidspunkt beskyttede sine danske medarbejdere på Dansk Eternit Fabrik, hvor medarbejderne også arbejdede med asbest.

De havde altså beskyttende udstyr i Danmark, men ikke på Cypern.

- Når man kører en stor global virksomhed, skal man efterleve de lokale love og regler om arbejdssikkerhed, og det er jo det, som man uden tvivl har gjort, siger Bjarne Moltke Hansen, Koncerndirektør FLSmidth & Co.

Forskel på DK og Cypern

Asbestminen på Cypern blev solgt i 1986. I 1989 blev FLSmidth dømt til at betale erstatning til danske medarbejdere, som har arbejdet med asbest herhjemme.

De var blevet syge af at have arbejdet med asbest på Dansk Eternit Fabrik.

Politikere chokerede

Selvom man vidste, at asbest var kræftfremkaldende, gjorde man intet for at beskytte medarbejderne på Cypern.

- De må tage ansvaret for den forbrydelse, der er begået mod menneskene på Cypern. De må betale erstatning til dem der har lidt på grund af asbesten, siger George Perdikes, der er parlamentsmedlem, De Grønne.

Se mere i Dokumentaren "Den danske dødsmine", som DR! viser mandag aften.