Flyselskab lovede at plante titusinder af træer: Det skete aldrig

Norwegian lovede at plante 7.000 træer i Europa og yderligere titusinder over hele verden for klimaet inden udgangen af 2017.

For 18 måneder siden plantede Norwegian "træer for planeten" ved den engelske by Oxford. Men i dag er 1500 døde.

Der er langt mellem træerne på Burgess Field lige uden for den engelske by Oxford. Selv om flyselskabet Norwegian skulle have plantet 3.500 træer lige her for halvandet år siden.

Richard Gordon har talt træerne flere gange.

- Jeg kender alle de steder, der er plantet træer. Og jeg har talt dem omhyggeligt. Jeg skønner, at der er cirka 1.000 her, siger han.

Det er mindre end en tredjedel af de træer, der oprindeligt skulle være plantet. Richard Gordon er formand for Friends of Burgess Field.

Foreningen har siden januar 2018 arbejdet på at forvandle området ved floden Themsen til vild natur til glæde for Oxfords lokalbefolkning. Så han kender området bedre end de fleste.

Richard Gordon, som er formand for Venner af Burgess Field, og som siden januar 2018 har arbejdet for at gøre området i Oxford, der ligger ud til Themsen, til grønt og frodigt område. (Foto: Niels Borgholm Nielsen)

- Hvor de resterende 2.500 træer er, ved jeg ikke. Spørg byens parkafdeling. Det var dem, der havde ansvaret for træplantningen, forklarer han.

Parkafdeling : Mange træer er døde

Hos ejeren af området, Oxford City Council, bekræfter man, at en stor del af træerne i dag er væk. Julian Cooper fra byens parkafdeling er dog mere optimistisk end Richard Gordon. Han mener, at kun cirka 1.500 er døde, og at der derfor må stå mindst 2.000 tilbage.

Ifølge ham har netop klimaforandringer – i hvert fald en varm sommer – slået en stor del af de kun halvandet år gamle træer ihjel.

- Nogle af træerne er blevet fjernet af mine folk, fordi de er døde på grund af sidste års varme sommer. Andre har været udsat for vandalisme, siger han.

Norwegian Wood

De første træer ved Oxford blev plantet for rullende kamera i efteråret 2017. Begivenheden blev foreviget i en PR-film, som indtil sidste uge lå på Norwegians hjemmeside.

De spæde planter blev hjulpet i jorden af Norwegians egne medarbejdere og ledelse, som var taget til Burgess Field med spade og arbejdshandsker.

Selv flyselskabets britiske CEO, Lennart Ceder, var trukket i arbejdstøjet. Formålet var ifølge Norwegians presseafdeling blandt andet at “styrke indsatsen for at gøre luftfarten mere klimavenlig.”

“Træplantning er et effektivt middel til at bekæmpe klimaforandring. Ved at involvere sig i denne sag engagerer Norwegian sig i at kompensere for noget af CO2udledningen fra vore fly,” skrev flyselskabet i sit pressemateriale.

Norwegian er overrasket

Norwegian selv er i dag overrasket over, at mange træer er væk ved Oxford.

- Ja, det overrasker mig. Det omfang, I fortæller mig, at der er døde træer i Oxford. Det gør det, siger Norwegians danske kommunikationschef Andreas Hjørnholm.

Richard Gordon peger på området ved Oxford, som burde være fyldt af små træer. Men næsten hvert andet har ikke overlevet. (Foto: Niels Borgholm Nielsen)

Men han garanterer samtidig, at der vil blive plantet nye træer i stedet for de døde. Det vil ske til efteråret 2019. Træerne er nemlig dækket af en genplantningsgaranti siger han.

Mål med titusinder af træer ikke nået

Norwegian lovede også at plante “titusinder af træer over hele verden" inden udgangen af 2017. I dag må Andreas Hjørnholm dog erkende, at målet ikke er nået.

- Vi har siden pressemeddelelse blev sendt ud plantet 15.000 træer. Så hvis du vil være bogstavelig omkring det, så mangler vi at plante 5.000 træer, det er korrekt, siger kommunikationschefen.

Han oplyser, at de 13.000 træer er plantet i området Khasi Hills i Indien. Det er sket via organisationen WeForest. Og så er der plantet yderligere 2.000 i Spanien. Han har ikke umiddelbart en forklaring på, hvorfor Norwegian ikke er nået i mål med løftet om “titusinder af træer over hele verden” i 2017 eller indhentede det i 2018.

- Det er der forskellige grunde til, konstaterer han.

Opdateret med video.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk