Flyselskaber åbner ruter til Sydeuropa på stribe

Danskere booker flyrejser til Sydeuropa, selv om rejsevejledningen siger 'bliv hjemme'.

- Vi skal ikke gøre os til dommere. Vi følger de retningslinjer, der kommer ud fra EU om det ansvar, som vi som luftfartsselskab skal agere ud fra, siger Thomas Hugo Møller, direktør for Great Dane Airlines. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Skulle det være en weekendtur til Milano, en miniferie til Rom eller en badeferie på Cypern?

Selv om de danske rejsevejledninger

fraråder
enhver ikke-nødvendig rejse ud af Danmark, så booker danskere i hobetal rejser til sydeuropæiske destinationer.

Flyselskaberne er nemlig begyndt at genåbne ruter til Sydeuropa. Og nu kan man booke rejser til Cypern med flyselskabet Wizz, man kan flyve til Rom og Milano med SAS eller tage til spanske Malaga og Mallorca med Great Dane Airlines.

- Vi har rigtig mange fra Jylland, som har sommerhus i Spanien. Det har de været afskåret fra i lang tid, og nu har sjællændere via SAS fået mulighed for at komme til Malaga, og så synes vi også, at jyderne skal have en mulighed for at komme ned til deres lejligheder i Spanien, siger Thomas Hugo Møller, der er direktør for Great Dane Airlines, som opererer tre fly fra Aalborg Lufthavn.

Turistrejser er ikke-nødvendige

Men en tur i sommerhus i Malaga er ifølge Udenrigsministeret at betragte som en ikke-nødvendig rejse og er dermed et brud på Udenrigsministeriets rejsevejledninger, som i øjeblikket har malet kloden orange.

- Vi vil normalt vurdere, at turistrejser ikke er nødvendige. Men det er op til den enkelte og i sidste ende et samvittighedsspørgsmål, og noget man må gøre op med sig selv, da der er tale om

vejledninger
, siger Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice.

Men Great Dane Airlines vil ikke forholde sig til, om danskere, der booker flybilletter, er ude i et nødvendigt eller ikke-nødvendigt ærinde.

- Vi skal ikke gøre os til dommere. Vi følger de

retningslinjer
, der kommer ud fra
EU
om det ansvar, som vi som luftfartsselskab skal agere ud fra, siger Thomas Hugo Møller.

Great Dane Airlines' ruteflyvning til Malaga starter op 5. juli med en ugentlig flyvning. Og Thomas Hugo Møller regner med fyldte fly.

- Vi kan se, at der er en stor interesse. Vi har allerede 40 procent belægning på den første tur, så jeg tror, vi får fyldt flyene op. Jeg tror, folk har forstået det her med at passe på sig selv og holde afstand, så det også er sikkert at rejse, siger Thomas Hugo Møller, som også henviser til at de statslige hjælpepakker udløber i starten af juli.

Derfor presses han til at sende sine fly i luften, mener han.

Også SAS, som ellers er delvist ejet af den danske stat, åbner flere flyrejser, og fra midten af juni og resten af måneden genåbner 16 flyruter fra København.

Blandt andet til Malaga, Mallorca, Athen og Nice.

- Vi starter langsomt og sikkert op med et marginalt sommerprogram, hvor vi ønsker at betjene den efterspørgsel, der er for nødvendige rejser, siger Sille Beck Hansen, der er fungerende pressechef hos SAS i Danmark i en pressemeddelse.

Brancheforening bakker op

Selv om de genåbnede flyruter nemt kan betragtes som lokkemad til at bryde de orangefarvede rejsevejledninger, så bakker brancheforeningen Dansk Luftfart op om ruteflyvning til Sydeuropa.

- Det er fuldstændigt lovligt at genåbne flyruter, og så er det op til den enkelte rejsende at orientere sig i rejsevejledningerne, siger Michael Svane, direktør for Dansk Luftfart.

- Vi har ikke nogen mulighed for at kontrollere og skal ikke kontrollere, hvilket formål passagererne rejser med. Vi har et ansvar for at sikre, at flyrejsen finder sted og foregår trygt i forhold til den enkelte rejsende, siger Michael Svane.

De danske myndigheder anbefaler, at man går i karantæne derhjemme i mindst 14 dage, efter at man er kommet hjem fra en rejse i alle andre lande end Norge, Island og Tyskland, hvor rejsevejledningen bliver blødt op 15. juni.

Forsikringen

Vælger man at tage på ferie i et orange-farvet land, skal man være opmærksom på, at forsikringen ikke altid dækker uheld i lande, som Udenrigsministeriet anbefaler, man ikke rejser til.

Forsikringsselskabet Tryg anbefaler, at man altid følger Udenrigsministeriets rejsevejledning, og oplyser til deres kunder, at hjælpen fra forsikringsselskabet kan være

begrænset
.

Dansk Rejseforsikring dækker skader i orange områder, men ikke ved sygdom eller skader der skyldes coronavirus.

Coverwise betaler ikke for krav, når man ikke følger råd eller anbefalinger fra Udenrigsministeriet.

Facebook
Twitter