Flytning af fiskeri efterlader millionregning hos skatteyderne

Det koster staten et tocifret millionbeløb at flytte fiskeriområdet væk fra Esben Lunde Larsens ministerium.

Minister for ligestilling, nordisk samarbejde og fiskeri Karen Ellemann er i gang med at bygge en fiskeristyrelsen op, efter hun fik overdraget opgaven i august i år. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Skatteyderne kommer til at betale en flytteregning på et tocifret millionbeløb, fordi fiskeriområdet flyttes fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til Ministeriet for Ligestilling og Nordisk samarbejde, der hører under Karen Ellemann (V).

Det afslører interne notater, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Den endelige flytteregning kan ændre sig den kommende tid, men det står klart, at særligt flytning af it-systemer og indkøb af nye it-licenser på fiskerikontrolområdet kommer til at koste statskassen 27,9 millioner kroner de næste to år.

Derudover følger en årlig ekstraudgift på 7,3 millioner kroner fra 2020, som alene skyldes udgifter til it.

It koster

Ifølge embedsmændenes interne notater er problemet, at de to ministerier er to forskellige juridiske enheder.

Derfor kan Landbrugsstyrelsen og den nye Fiskeristyrelse ikke længere deles om de samme licenser.

- Det betyder ekstraomkostninger til licensindkøb og ekstra servere, uanset om indkøb gennemføres i Landbrugsstyrelsen eller i Fiskeristyrelsen, skriver en embedsmand i et notat fra 12. september.

- De her udgifter er en direkte konsekvens af flytningen. Det har i høj grad noget at gøre med den licenspolitik, man har. Hvis man flytter det til en anden juridisk enhed, så er der omkostninger ved det, siger Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

Fyring eller flytning

Det var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der 7. august meddelte, at fiskeriområdet med omgående virkning skulle fjernes fra Esben Lunde Larsen. Det besluttede han få dage inden en kritisk beretning fra Rigsrevisionen om forvaltningen af fiskekvoter.

Den beslutning var politisk motiveret og handlede om at redde Esben Lunde Larsens ministerkarriere, vurderer Birgitte Poulsen, der er lektor i offentlig forvaltning på Roskilde Universitetscenter:

- Esben Lunde Larsen er presset som minister, og samarbejdet med Dansk Folkeparti går dårligt. Der er behov for at få løst den konflikt, og i stedet for at fyre ham, vælger Lars Løkke Rasmussen at fratage ham området og lægge det over til en anden minister, siger hun.

Selv begrundede Lars Løkke Rasmussen flytningen med, at fiskeriområdet med fordel kunne placeres under ministeren for nordisk samarbejde, da der efter Storbritanniens exit fra EU vil blive brug for et tæt samarbejde om fiskeriet i Norden.

Statsministeren nævnte dog også, at regeringen havde behov for at genoprette tilliden til de øvrige partiers fiskeriordførere i Folketinget.

Den nye fiskeriminister, Karen Ellemann, påpeger, at der var brug for en oprydning i styrelsen på omkring 268 ansatte, som nu flyttes over i den del af Udenrigsministeriet, som hun står i spidsen for.

- Efter Rigsrevisionens beretning er det klart for enhver, at vi står overfor en stor opgave med at rydde op på fiskeriområdet. De problemer, vi skal rette op på, går mange år tilbage, under skiftende regeringer og ressortfordelinger, udtaler Karen Ellemann skriftligt til DR Nyheder.

Kamp om årsværk

Hvordan regeringen vil finde penge til at dække ekstraudgifterne er endnu uklart.

Foreløbig har Karen Ellemann fået tilladelse fra Finansministeriet til at bruge 10 millioner kroner mere end budgetteret i år for at kunne dække nogle af engangsudgifterne til flytningen.

Og noget tyder på, at Udenrigsministeriet foreløbigt ikke er tilfreds med den styrelse, de har fået overdraget.

I et notat til Finansministeriet skriver Udenrigsministeriet, at der mangler over 20 årsværk for at ministeriet kan løse forvaltningsopgaven, som den har overtaget fra Miljø- og Fødevarestyrelsen.

Siden har Miljø- og Fødevareministeriet givet afkald på yderligere otte årsværk.

- Spild af penge

Per Nikolaj Bukh tvivler på, at det gør nogen forskel, om Fiskeristyrelsen ligger under det ene eller andet departement:

- Jeg tror ikke, styrelsen kommer til at fungere på en ret meget anden måde. Grundlæggende er det de samme medarbejdere, og det kommer nok til at fungere, som det plejer.

Er det så spild af penge?

- Ja, men det har man så besluttet gøre på den her måde. Det er jo en politisk beslutning, hvordan man organiserer sig, og det står man så til regnskab for over for Folketinget og i sidste ende vælgerne, siger Per Nikolaj Bukh.

Karen Ellemann melder sig dog klar til at rydde op i styrelsen.

- Jeg har fået til opgave at etablere en ny Fiskeristyrelse, så området kan få den opmærksomhed, der er nødvendig i den nuværende situation, og vi kan få en forvaltning og styring, der fungerer, og som vi kan have tillid til, skriver hun.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har i dag ikke ønsket at give interview om sagen.