Flyveledere håber at løse konflikt med Naviair inden sommerferien

Parterne mødes igen 30. maj til nye forhandlinger.

Afgangstavlerne i Københavns Lufthavn viser, at flere passagerer må være ekstra tålmodige i dag. Tavlen viser, at flere fly er forsinkede. (Foto: © Dr)

Der ser ud til at være bevægelse i forhandlingerne mellem flyvelederne og Naviair i den strid, som har kostet forsinkelser og aflysninger for flytrafikken ind og ud af Københavns Lufthavn.

I dag var de to parter samlet i en halvanden time for at komme et skridt tættere på hinanden i den konflikt, som har stået på de seneste måneder.

Selvom flyveledelsen og flyvelederne ikke er nået til enighed, mener Naviair selv, at de i dag har haft nogle gode drøftelser med flyveledernes fagforening, DATCA.

- Det er et møde, hvor vi igen prøver at afsøge, om vi kan nærme os hinanden, og så har vi i øvrigt diskuteret denne skrøbelige sommerplan, som Naviair er kommet med, hvor vi har haft mulighed for at give noget feedback, siger Esben Blum, der er formand for flyveledernes organisation, DATCA.

Han understreger, at mødet i dag ikke har omhandlet reelle forhandlinger, og det heller ikke har været meningen.

I stedet har mødet været drøftelser mellem de to parter i et forsøg på at komme tættere på hinanden.

Formanden håber også, at konflikten mellem Naviair og flyvelederne er løst inden sommerferien.

- Vi er nødt til at reparere den situation, der er. Det er massiv mangel på flyveledere, og det værste der kan ske nu, er, at vi kommer til at mangle flere flyveledere. Det er enten flyveledere, som tager til udlandet for at arbejde eller flyveledere, der går på pension på et meget kritisk tidspunkt for Naviair og for luftfarten, siger Esben Blum.

Flytning af flyveledere er ikke holdbart

Formanden mener heller ikke, at det er holdbart, at Naviair har valgt at flytte en håndfuld flyveledere fra Roskilde til Københavns Lufthavn for at mindske flyforsinkelserne i sommerferien.

For selvom ekstra bemanding hjælper lufthavnen, er det ikke nok, mener Esben Blum.

- Der er altså ikke løst noget i Billund, hvor vi ikke har set problemer endnu, men der var store problemer sidste sommer. Her ser vagtlisterne også skrøbelige ud. Det gælder også det øvrige luftrum, siger han.

Formanden vil dog ikke komme ind på, hvad Naviair skal give flyvelederne i løn for at løse konflikten.

I stedet peger han på, at Naviair skal investere i at uddanne flere unge flyveledere.

- Naviair er nødt til at investere sig ud af krisen i stedet for at effektivisere sig ud af det. Vi skal holde på dem, der tager til udlandet eller dem, der overvejer at gå på pension, siger Esben Blum.

Det blev på mødet i dag aftalt, at Naviair skal komme med et nyt oplæg til forhandling, som bliver fremsendt senere i denne uge.

Naviair ønsker ikke at stille op til et interview med DR Nyheder.

Parterne mødes igen tirsdag 30. maj til nye forhandlinger.