FOA-formand om pensionsudspil: En rigtig kludetæppeløsning

Dennis Kristensen kritiserer regeringens pensionsudspil for kun at tilgodese de rigeste.

Foa-formand Dennis Kristensen kalder regeringens pensionsudspil en 'skrivebordsløsning'. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

De lavtlønnede bliver overset i regeringens forslag til at afvikle problemet med, at mange modregnes i offentlige ydelser, når de sparer op til pensionen.

Det mener Foa-formand, Dennis Kristensen:

- Det er desværre en rigtig skrivebordsløsning, som bare vil gøre pensionssystemet endnu mere indviklet. Og så er det oven i købet de højtlønnedes løsning. Det giver ikke forbedringer for hverken den lavtlønnede, social og sundhedsmedhjælperen eller den lavtlønnede pædagogmedhjælper. Det er noget rigtigt skidt, siger Dennis Kristensen.

- For de rige

Han kritiserer især, at pensionsforslaget giver mulighed for, at man de sidste fem år af sit arbejdsliv kan indbetale til en pensionskonto, som ikke modregner tillægsydelserne. For beløbet er meget højt, og derfor får de lavtlønnede ikke ordentligt gavn af ordningen, mener han:

- Grænsen for aldersopsparingen ligger så højt, at vores medlemmer ikke kan udnytte den fuldt ud. Så der bliver kun tale om en delvis fritagelse. Så det er en rigtig kludetæppeløsning, som dem med høj løn får fuld glæde af, siger Dennis Kristensen.

Regeringen lægger op til, at man de sidste fem år af arbejdslivet årligt kan indbetale 55.000 kroner efter

skat
på pensionskontoen, der er fredet for at modregne pensionstillæggene.

Bo bliver modregnet

En af de mange danskere, der har oplevet at blive modregnet i sine tillæg, er den pensionerede portør Bo Smidt, der efter 40 år på Odense Sygehus for nylig gik på pension.

- Jeg glædede mig til at komme på folkepension, fordi jeg vidste, at jeg både skulle have min ATP og min Pensam-pension og folkepension. Men da jeg fik

folkepensionen
opdagede jeg, at der manglede 25.000 om året, godt 2.000 kroner om måneden, siger Bo Smidt.

- Det, jeg havde fået ud af at spare op, var, at jeg startede med at miste en hel masse folkepension. Hvis jeg havde vidst det her, havde jeg helt undladt at spare op og måske lavet nogle investeringer i stedet, siger han.

Finansminister:

Finansminister Kristian Jensen (V) mener, at det danske pensionssystem med dagens

udspil
går fra at være 'verdens bedste' til at blive endnu bedre. Det er først og fremmest de såkaldte samspilsproblemer, som regeringen har været optaget af at få bugt med, forklarer han.

Samspilsproblemerne består i, at man indbetaler til pension og senere bliver modregnet for det selv samme beløb i sine tillægsydelser.

- Vi vil målrette den pension, der hedder alderspension. De sidste fem år af

pensionsalderen
øger vi beløbet til 55.000 kroner om året. Dermed
målretter
vi alderspensionen til de år, hvor der er samspilsproblemer i forhold til den ordinære pensionsindbetaling, siger Kristian Jensen.

Han kan ikke love, at samspilsproblemerne ikke vil opstå i fremtiden, men vurderer, at med de

initiativer
, der nu er på bordet, er de stort set løst.

- Den her model har sammen med det forslag, vi har om at ændre skattereglerne til efteråret (efterlønsbidrag skal udbetales skattefrit, red.), løst rigtigt meget af samspilsproblemerne.

- Hvis man øger pensionsindbetalingerne fra arbejdsmarkedets side, så kan det være, vi får nye samspilsproblemer. Så jeg kan ikke love, at vi løser det her. Men jeg kan love, at vi taget fat på problemerne, siger Kristian Jensen.