FOA: Sosu-hjælpere bliver tabt i KL-udspil

Forliget er på plads - men forhandlingerne om de offentlige overenskomster fortsætter.

Sosu-hjælpere, som typisk arbejder i hjemmeplejen og på plejehjem får ikke nok ud af rekrutteringspulje, mener FOA. (Foto: casper christoffersen © Scanpix)

Efter et par hektiske måneder i Forligsinstitutionen er der nu faldet ro over mæglingsinstitutionen i Det Indre København.

Men selv om topforhandlerne i sidste uge indgik forlig for alle offentligt ansatte, er der stadig masser at forhandle om på de enkelte områder.

Lige nu mødes KL og FOA, hvor indholdet af en såkaldt rekrutteringspulje skal falde på plads.

- De har erkendt i kommunerne, at det er svært at rekruttere sosu-assistenter. Noget af det kan løses med løn, men også ved at anerkende faget og den faglighed, de kommer med, siger Karen Stæhr, der er sektorformand for sundhedsområdet i FOA.

Sosu-hjælperne kommer ikke med

I alt er der afsat 522 millioner kroner til rekrutteringspuljen på det kommunale område. Af dem går omkring 450 millioner kroner til FOA-medlemmer.

I udspillet til en rekrutteringspulje har KL lagt op til, at social- og sundhedsassistenter skal have mulighed for hurtigere at træde op ad lønstigen.

- Det her vil kunne mærkes på deres lønseddel, det er et meget markant løft, man giver, siger Karen Stæhr.

I dag kan en sosu-assistent avancere tre løntrin i løbet af et arbejdsliv. De løntrin vil KL splitte op, så man hurtigere får gevinst ved at blive i sit fag.

Men hvor sosu-assistenterne ser ud til at få markant gavn af rekrutteringspuljen, er der ikke sat meget til side til social- og sundhedshjælperne. Det bliver et af slagsmålene i dagens forhandlinger, lyder det fra Karen Stæhr:

- Sosu-hjælperne er en meget faglig kompetent gruppe i hjemmeplejen, og de skal også på deres lønseddel kunne se, at der er anerkendelse og respekt for det job, de udfører. Jeg kan ikke love, at vi kan løfte den faggruppe, som vi gør for social- og sundhedsassistenterne. Men vi lader dem ikke i stikken, siger hun.

KL: Helt udramatisk

KL's chefforhandler kalder de sidste forhandlinger om overenskomsterne for 'udramatiske':

- Det forløb, vi går ind i nu er helt udramatisk. Vi har et generelt forlig, og nu er der de her overenskomstforhandlinger, der kører et par uger, siger Michael Ziegler (K).

- Nu skal vi finde ud af helt præcist, hvor vi bruger pengene; hvem er det, der skal have mere i løn, og det bliver vi enige om, siger han.

Senest den 11. maj skal de forhandlingerne om de offentlige overenskomster være afsluttet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk