Fødevareministeriet dropper giftlister

Økologer ærgrer sig over, at Fødevareministeriet har droppet planer om giftlister for frugt og grønt.

Fødevareministeriet har droppet planer om giftlister for frugt og grønt. (© Colourbox)

Mandag lancerer Fødevareministeriet en kampagne om kemi i mad med mobilsite, Facebook-gruppe, plakater, postkort, tv-spots og meget mere.

Men en del af kampagnen mangler: nemlig den såkaldte beskidte dusin-liste over det frugt og grønt, man skal være forsigtig med, hvis man er bange for rester efter sprøjtegifte i maden - men også dem, som der er færre og færrest sprøjtegiftrester i.

Onsdag eftermiddag valgte ministeriet nemlig at droppe listerne, der er baseret på udregninger fra DTU og Fødevarestyrelsen, skriver Politiken Søndag.

Vildledende information

Det skete ifølge ministeriet, fordi listerne er for svære at forstå og bruge for forbrugerne.

Det er især problematisk, at listerne slår danske og udenlandske varer sammen, når dansk frugt og grønt generelt har færre pesticidrester, lyder det.

For eksempel ligger danskernes yndlingsfrugt, æblet, helt i toppen over madvarer med flest pesticidrester. Men man finder betydelig oftere rester i de udenlandske æbler end i de danske (80 pct. mod 46 pct. for danske æbler).

Ud over æbler og agurker optræder så almindelige varer som salat, bladselleri, kirsebær og peberfrugt på listen over varer, som Fødevarestyrelsen siden 2004 har fundet flest rester efter sprøjtegifte i.

- Da vi kiggede materialet igennem onsdag formiddag, blev vi betænkelige. Vi syntes, at det var mere vildledning end vejledning, siger kontorchef i Fødevareministeriet Lene Mølsted Jensen til Politiken.

Ærgerlige økologer

Hos Økologisk Landsforening ærgrer man sig over, at forbrugerne nu ikke får et værktøj til at vælge de værste varer fra.

- Der er en stor skepsis i befolkningen over for disse sprøjtemidler, og listerne kunne have været et værktøj til at træffe bedre og mere kvalificerede valg, siger formand Per Kølster, der frygter, at listen er blevet droppet efter pres fra nogen, der har en interesse i, at det ikke bliver kommunikeret på den måde.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk