Fødevaremyndighed: Frygtet sprøjtegift skader børns udvikling og skal forbydes

Chlorpyrifos findes herhjemme i hver tredje citrusfrugt. Nu siger EU-forskere stop.

Fra 2016 til 2018 foretog Fødevarestyrelsen 151 test og fandt spor af sprøjtemidlet chlorpyrifos i 30 procent af appelsiner og 34 procent af clementiner og mandariner. (Foto: Gitte Kjærbøl © Scanpix)

Sprøjtemidlet chlorpyrifos skal fra næste år ikke være på listen over godkendte insektmidler i EU.

Sådan lyder vurderingen fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), som blandt andet har set på stoffets virkning på børn og fostre.

- EFSA har identificeret bekymringer om mulige genotoksiske virkninger såvel som neurologiske effekter under udvikling, som understøttes af epidemiologiske data, der indikerer effekter hos børn, skriver myndigheden på sin hjemmeside.

Kontrolorganet er med andre ord bekymret over undersøgelser, der peger på, at stoffet skader udviklingen hos små børn.

'Vi har spist det i årtier'

Det er både stoffet chlorpyrifos og afarten chlorpyrifos-methyl, som forskerne fra EFSA nu anbefaler fjernet fra listen over godkendte sprøjtemidler.

Det forklarer professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet Philippe Grandjean.

- Der er lavet adskillige undersøgelser af børn, der tyder på, at børns hjerner er blevet skadet i udviklingen - helt så tidligt som i fostertilstanden, når der har været forhøjede mængder chlorpyrifos i moderens kost, siger han.

Stoffet er ikke godkendt i Danmark eller andre nordlige lande, men det betyder ikke, at danske forbrugere ikke udsættes for det.

Det importeres nemlig gennem sprøjtet frugt fra lande i Sydeuropa, hvor det i dag er på listen over godkendte stoffer.

- Vi har spist stoffet i årtier gennem importeret frugt, når vi som forbrugere har købt vindruer, blommer og citrusfrugter, som er kommet fra lande, hvor man netop bruger chlorpyrifos. Derfor har alle danskere faktisk været udsat for det her stof, selvom vi ikke har brugt det, siger Philippe Grandjean.

Findes i hver tredje citrusfrugt

Hvis du hiver konventionelt dyrkede citrusfrugter importeret fra udlandet ned i indkøbskurven, er der ret stor risiko for, at der kan være spor af chlorpyrifos eller chlorpyrifos-methyl i de varer, viser tal fra Fødevarestyrelsen.

Fra 2016 til 2018 foretog Fødevarestyrelsen 151 test og fandt spor af sprøjtemidlet i 30 procent af appelsiner og 34 procent af clementiner og mandariner.

- Der er jo ingen af os, der ønsker, at vores børn skal klare sig dårligere i skolen, bare fordi vi kan få nogle sydfrugter midt om vinteren. Så må man hellere spise årstidernes grøntsager og den økologiske frugt, man nu har adgang til, siger Philippe Grandjean.

Det er Europa-Kommissionen, der har bedt EFSA om at komme med sin vurdering af stoffet.

Hvis chlorpyrifos skal af listen over godkendte sprøjtemidler i EU, vil det dog være en politisk beslutning.

I sidste ende er det nemlig være op til Kommissionen og medlemslandene i EU, om man vil følge vurderingen fra EFSA og forbyde stoffet.

Facebook
Twitter