Første dag i sag om udbyttesvindel for 320 millioner skattekroner: Britisk finansmand kan få op til 12 år i fængsel

Britiske Guenther Klar, der er dømt i en lignende sag i Belgien, nægter sig skyldig.

Straffesagen mod en britisk mand, der er tiltalt i sagskomplekset om svindel med udbytteskat begyndte i Retten i Glostrup i dag. Retsagen tager 20 retsdage og forventes afsluttet i februar 2024. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Mellem retslokaler med sager om vold, blufærdighedskrænkelse og kørsel uden kørekort udspillede der sig ved Retten i Glostrup et stykke danmarkshistorie i dag.

Retsopgøret for svindel med udbytteskat for samlet 12,7 milliarder kroner blev nemlig for alvor skudt i gang i morges, da sagen mod den 54-årige brite Guenther Klar begyndte.

Han er tiltalt for groft bedrageri for 320,7 millioner kroner ved at have svindlet med refusion af udbytteskat.

Hentet og bragt af bevæbnede betjente på grund af flugtrisiko

I retssal F4 troppede en kronraget mand med sorte briller op med sine advokater kokken 9.15 i morges. Han var klædt i slidte, sorte herresko, blå jeans og bar en beige hættetrøje.

Til stede i retssalen var bevæbnede betjente, der bragte den tiltalte til og fra sin fængselscelle. Han er nemlig varetægtsfængslet af frygt for flugtrisiko.

Guenther Klar kan få op til 12 år i fængsel, hvis specialanklager Anders Møllmann får overbevist dommerne om, at han han lænset statskassen for over 320 millioner skattekroner.

Den tiltalte har allerede færdigafsonet en dom på fire år i Belgien, hvor han blev dømt i en lignende sag.

Guenther Klar er den første af de i alt ni tiltalte i udbyttesagen, der skal i retten på dansk jord.

Udbyttesagen er en af de største svindelsager i danmarkshistorien, og de danske myndigheder mener, at statskassen i alt blev lænset for 12,7 milliarder kroner af udenlandske svindlere, der udberettiget søgte om refusion af udbytteskat mellem 2012 og 2015.

Tusindvis af siders pengespor

Anklager Anders Møllmann fremlagde i dag anklagemyndighedens side af sagen. Og her er tale om et anklageskrift af den helt tunge kaliber.

Anklageren havde medbragt mange tusinde siders dokumentation af pengestrømme, der er fosset ud fra skattevæsenets konto i Danske Bank for ifølge Anders Møllmann til sidst at ende på Guenther Klars konto på Caymanøerne.

Det var en yderst opmærksom Guenther Klar, der sad lettere tilbagesunket i sin stol i retslokalet og kiggede på anklageren og dommerne hele dagen igennem. I pauserne brugte han tiden på at læse i en stak dokumenter, der lå foran ham.

Centralt i sagen om Guenther Klars påståede millionsvindel finder man to pensionsordninger fra USA, en pensionsordning fra Storbritanien og et selskab i Luxemborg.

Og så er der firmaet Salgado Capital, som var registreret det østafrikanske land Comorerne, der er notorisk kendt som skattely.

Ifølge anklagemyndigheden har Guenther Klar som bagmand bag Salgado Capital stået bag 147 uberettigede ansøgninger om refusion af udbytteskat. I visse lande og i visse selskabskonstruktioner kan man nemlig få de 27 procent tilbage, man betaler i udbytteskat i Danmark.

Specialanklager Anders Møllmann brugte flere timer på at gennemgå de mange tusinde siders efterforskning, der ifølge anklagemyndigheden peger på, at Guenther Klar har orkestreret ansøgninger om refusion af aktieudbytte på vegne af de fire udenlandske selskaber.

Ifølge anklageren er der bare ét problem: De fire selskaber har aldrig ejet aktier i Novo Nordisk, Carlsberg, Lundbeck eller DSV. Derfor har de aldrig fået et aktieudbytte eller betalt den skat af aktieudbyttet, som de senere har fået refunderet af Skat.

Specialanklageren færdiggør sin forelæggelse af sagen på mandag. Herefter kommer forsvarerne med deres side af sagen, hvorefter efter der vil være adskillige afhøringer i retten. Sagen er berammet til 20 retsdage.

Via sin tolk foltalte Guenther Klar, at han er klar til at svare på spørgsmål i næste uge. Han nægter sig fortsat skyldig.