Første dag med ny ferielov: 5 ting du skal være opmærksom på

Få styr på, hvor meget ferie du har til gode, og planlæg, lyder opfordringen fra eksperterne.

Her er hvad du skal vide om de nye ferieregler, der træder i kraft i dag. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Du skal til at holde lidt ekstra øje med, hvor meget ferie du har stående på kontoen, før du lægger efterårsferien eller juleferien i kalenderen.

I dag træder den nye ferielov nemlig i kraft.

Det betyder, at du optjener feriedage løbende og kan holde ferien, så snart du har den. Helt konkret tikker der fra i dag 2,08 feriedage ind i din feriebank hver måned.

Til gengæld får du ikke længere fem ugers ferie tildelt i starten af ferieåret, som du kan bruge løs af fra dag ét.

Er du stadig ét stort spørgsmålstegn? Læs eksperternes svar på de fem mest almindelige spørgsmål om de nye regler.

1

Har jeg nok feriedage til efterårsferien?

Hvis ikke du har ferie med fra sidste ferieår, kan du komme til at mangle feriedage til en efterårsferie. Men tag en snak med chefen, lyder rådet. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Et spørgsmål, mange nok stiller sig selv, da man kun når at optjene godt to feriedage, før vi når oktober.

- Nogen har måske ferie med fra sidste ferieår. Så er der ingen problemer, men det er en god ide at tjekke med din arbejdsgiver, hvor meget ferie du har stående, siger Helene Grarup, Smidt, advokat i HK.

Selv hvis du ingen ferie har med fra det forgangne ferieår, skal du ikke fortvivle.

- Man kan aftale med sin arbejdsgiver, at man holder noget af sin ferie på forskud, det vil sige, at du låner lidt ferie, som du endnu ikke har optjent. Det er ikke noget, man har krav på, men noget chefen skal give lov til, siger hun.

Det vil de fleste chefer dog være instillede på, siger Peter Salling Petersen, der er chefkonsulent i DJØFs forhandlingsafdeling og underviser i ferieloven.

- Man skal ikke være så bange for, at feriekontoen "går i minus", siger han.

2

Hvad sker der med den ferie, jeg ikke har brugt?

Hvis du har arbejdet så meget, at du ikke har fået afholdt al din ferie, får du den automatisk med ind i det nye ferieår - selvom feriesystemet skifter. (Foto: Celina Dahl © Scanpix)

Alt, hvad du har til gode, ryger med over på din feriekonto i det nye system - uden at du behøver gøre noget for det.

- Hvis du ikke har nogen dage med, står der nul dage på din saldo i dag, den 1. september, og hvis du for eksempel har fem dage med, står de på din saldo i dag. Det sker, uden at man behøver aftale noget med chefen, siger Peter Salling Petersen.

Har man over 20 dages feriedage til gode, kan man også vælge at få dem udbetalt.

3

Hvor lang tid har jeg til at holde min ferie?

Med de nye ferieregler får du længere tid til at afholde din ferie. Tidligere skulle ferien bruges inden for 12 måneder. Nu bliver det udvidet til 16 måneder. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Du har måske prøvet at stå i april og pludselig skulle skynde sig at holde noget ubrugt ferie, før det nye ferieår går i gang. Med de nye regler vil du opleve det problem lidt sjældnere.

- Tidligere skulle ferien som udgangspunkt holdes inden for 12 måneder. Med de nye regler har man udvidet perioden, hvor man kan holde sin ferie, til 16 måneder. Det skulle gerne gøre det hele lidt mere fleksibelt, siger Helene Grarup Smidt.

I praksis betyder det, at du har indtil udgangen af 2021 til at holde den ferie, du optjener i det ferieår, vi netop er trådt ind.

4

Jeg er ny på arbejdsmarkedet - hvad med mig?

De nye ferieregler er langt hen ad vejen indført til fordel for de nyeste på arbejdsmarkedet. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

Hvis du starter dit første job den 1. september eller senere, kommer du til at optjene ferie fra måned til måned, og som alle andre, kan du bruge den så snart den er optjent.

Det betyder, at du til jul vil have optjent 6,24 feriedage, hvis ikke du har brugt nogle af dagene endnu, og for eksempel kan bruge dem til juleferien.

- Det er faktisk netop for de nye på arbejdsmarkedet, at reglerne er ændret. Tidligere skulle man vente et helt år, hvor man optjente feriedage, men ikke kunne afholde dem. Nu kan man holde ferie efter bare en måned, siger Helene Grarup Smidt.

5

Jeg er IKKE ny på arbejdsmarkedet - hvilken betydning får ferieloven for mig?

Du kan i det store hele holde ferie, som du plejer. Vær blot opmærksom på at tage chefen med på råd, hvis du vil holde ferie på forskud. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Helt overordnet: Ikke særligt meget. Sådan skulle det i hvert fald gerne være, siger Peter Salling Petersen.

- Langt det meste vil fungere, som du kender det. Selv hvis du kommer til at mangle ferie, fordi du endnu ikke har tjent nok dage op, er det i arbejdsgivernes interesse at hjælpe de ansatte til at kunne holde ferie, som de plejer, siger han.

Begge eksperter opfordrer dog til, at man fremover husker at planlægge, hvornår man gerne vil holde ferie og tager det med chefen i god tid.

- Man er nok nødt til at tælle på fingrene eller lave et regnesystem, der tæller 2,08 frem i tiden, så man kan se, hvor meget ferie, man vil have tjent op hen ad vejen, siger Peter Salling Petersen.

De nye regler er dog indrettet, så det for de fleste ikke bliver et problem.

- Det nye ferieår starter den 1. september, netop for at man kan nå at tjene ferie nok op til sommerferien, hvor de fleste holder mest ferie. Men hvis man ønsker at lægge sin ferie anderledes, handler det om at tage en snak med sin chef, siger Helene Grarup Smidt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk