For første gang: Arla vil sende hele sit overskud til tørkeramte mælkebønder

Danske mælkebønder kan se frem til omkring én halv milliard kroner fra Arla.

Arla Foods vender kartonen på hovedet og planlægger at udbetale hele overskuddet for 2018 til sine 11.000 andelshavere. Arla Foods' nettoresultat er omkring tre procent af omsætningen i koncernen. (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

11.000 mælkeproducenter kan se frem til en håndsrækning fra Arla Foods, der i dag har besluttet at tømme kassen og udbetale hele indtjeningen for 2018 til tørkeramte landmænd.

Det er første gang nogensinde, at Arla Foods udbetaler sit nettoresultat til ejerne i landbruget.

- Som et landmandsejet selskab bekymrer vi os meget om vores andelshavere, og vi anerkender, at sommerens tørke i Europa har været usædvanlig. Vi foreslår derfor, at der laves dette ekstraordinære tiltag i denne situation, siger Jan Toft Nørgaaard, der er bestyrelsesformand i Arla Foods i en pressemeddelelse.

I alt vil omkring 300 millioner euro svarende til 2,3 milliarder kroner blive udbetalt til mælkeproducenter i de syv lande, hvor Arla Foods har andelshavere.

I forvejen udlodder Arla hvert år omkring en milliard kroner til sine andelshavere.

Dermed kan de 11.000 mælkeproducenter regne med ekstra 1,3-1,4 milliarder kroner.

I Danmark er nyheden en tidlig julegave for omkring 2.675 mælkeproducenter. Eller måske snarere et plaster på såret ovenpå en tør sommer, der formentlig har kostet landbruget et større milliardbeløb.

Ifølge Arlas seneste årsregnskab kommer omkring 40 procent af Arlas mælk fra danske mælkeproducenter. Dermed kan danske mælkebønder se frem til omkring en halv milliard kroner.

Forslaget bliver drøftet på det næste repræsentantskabsmøde i oktober, og en endelig beslutning bliver taget, når årsresultatet bliver godkendt på repræsentantskabsmødet i februar 2019.

Arla Foods overskud er omkring tre procent af koncernens samlede omsætning.

Beløbet ventes overført i marts 2019.

Rettelse: Der udloddes i forvejen en del af overskuddet til mælkeproducenterne. Derfor har vi ændret beløbet til danske landmænd fra én til en halv milliard kroner.

Repræsentantskabet

  • Arlas repræsentantskab består af 175 andelshavere.

  • De er fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Holland og Luxembourg og desuden 12 medarbejderrepræsentanter.

Facebook
Twitter