For første gang i syv år: Nu klipper politiet plader på biler med motorgæld

It-kludder betyder, at omkring 200.000 danske bilejere mangler at få klippet nummerpladen.

Bilister, der ikke har betalt motorafgifter, kan godt forberede sig på dette syn, lyder det fra skatteminister Karsten Lauritzen (V). Allerede fra denne uge er de første nummerplader blevet inddraget af politiet på anmodning fra Skattestyrelsen. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Siden Skat i 2012 stoppede med at sende ubetalte motorafgifter til nummerpladeklipning hos politiet, er antallet af bilister, som kører rundt i en bil uden at betale vægtafgift og grøn ejerafgift, eksploderet.

I alt mangler omkring 400.000 bilejere at afregne motorafgifter med det offentlige, og knap 200.000 bilister kører ifølge Skattestyrelsen uden konsekvenser rundt i en bil med en nummerplade, som skulle være sendt til klipning hos politiet.

Men det skal være slut nu.

Tirsdag aften lød det første 'klip', efter politiet mandag modtog den første bunke registreringsnumre fra Skattestyrelsen.

Styrelsen har været på hårdt arbejde, siden DR Nyheder i februar bragte historien om de tusindvis af bilister, der ikke har betalt motorafgifter.

- Skatteforvaltningen har modtaget berettiget kritik for, at man i årevis ikke har klippet nummerplader, og derfor har jeg lagt kræfter i at få løst det problem hurtigst muligt. Derfor er der nu lavet en midlertidig løsning, hvor man er begyndt at klippe nummerplader, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Han forventer, at der allerede inden sommerferien vil være 'en fuldt automatiseret løsning', som vil betyde, at Skattestyrelsens systemer igen kan tale med politiets.

- Alle os, der har betalt det, de skulle, får krænket vores retsfølelse. Derfor har vi også besluttet ikke bare at vente på en løsning, der er klar om nogle måneder, men vi er nu gået i gang manuelt med at klippe plader, og det er altså sket allerede i denne uge i samarbejde med politiet, siger han.

Skylder over 50.000 kroner

Konkret sendte Skattestyrelsen for et par uger siden varslingsbrev ud til godt hundrede danskere, der hver især skylder over 50.000 kroner i motorafgifter.

Omkring en femtedel har efterfølgende betalt deres gæld. De resterende registreringsnumre blev mandag oversendt til politiet.

- Vi har startet med at fokusere på dem, som skylder meget. Nu er det sat i gang, hvor vi i lille skala har fået systemerne til at tale sammen. Det centrale er, at der nu er risiko for at få inddraget sin nummerplade, hvis man ikke betaler. Derfor vil jeg også opfordre folk til at betale deres motorafgifter, siger Peter Thorgaard, der er underdirektør hos Skattestyrelsen.

I februar kunne samme Thorgaard fortælle til DR Nyheder, at de første nummerplader ville blive sendt til klipning inden sommerferien. Men den dato er altså nu blevet rykket markant frem, efter skatteministeren har blandet sig i sagen.

- Beskeden er ikke til at misforstå. De bilejere, der har fået inddraget deres nummerplader, skylder typisk store beløb i ubetalte motorafgifter. De har ikke overset bare én, men mange rykkere. Derfor gør vi nu i samarbejde med politiet noget ved sagen, siger Peter Thorgaard.

Flere tusinde danskere

Det var med indførslen af det stort anlagte digitale motorregister, DMR, i 2012, at skattevæsenets systemer ophørte med at kunne kommunikere med politiets it-systemer.

Bristen i samtalen mellem de to systemer har i over syv år været et vilkår for den danske skatteforvaltning og vil fortsat være det, ind til problemet efter planen skal være løst inden sommerferien.

- Vi skulle have klippet de plader for lang tid siden, og det er jeg dybt utilfreds med ikke er sket. Derfor har skatteforvaltningen oppet sig, så det her kan blive sat i kraft, siger Karsten Lauritzen.

Han forventer, at 'flere tusinde danskere' det næste stykke tid vil modtage varslingsbreve med trusler om nummerpladeinddragelse, hvis ikke de betaler, hvad de skylder.

Med det nye system, der træder i kraft før sommerferien, vil de ubetalte bøder ryge direkte til nummerpladeinddragelse - typisk et par måneder efter overskridelsen af sidste rykkerfrist.

Bliver ens nummerplade inddraget, kan man først få en ny, når Skattestyrelsen har registreret betaling af ens gæld.

70.000 risikerer nummerpladeklip

I alt risikerer 70.000 danske bilejere at få deres nummerplader klippet, fordi deres motorafgifter ligger til opkrævning hos Skattestyrelsen.

De øvrige over 100.000 registeringsnumre ligger til inddrivelse hos Gældsstyrelsen, som ikke har hjemmel til at anmode politiet om at inddrage nummerplader.

Gældsstyrelsen afventer i øjeblikket det nye it-system PSRM, der automatisk skal kunne inddrive gælden til det offentlige blandt andet ved lønindeholdelse og beslaglæggelse af værdier.

Men systemet er langt fra på skinner og skal efter planen være endeligt indfaset i 2021.

Karsten Lauritzen oplyser til DR Nyheder, at han agter at fremsætte et lovforslag, så Gældsstyrelsen også får lovhjemmel til at anmode politiet om at inddrage nummerplader.

Problemet med manglende inddrivelse af bilafgifter har stået på i så lang tid, at de strafrenter, der er lagt oven i de ubetalte afgifter, er begyndt at blive forældede.

Sagen kompliceres yderligere af, at man politisk har valgt at afskrive omkring tre millioner rentefordringer på bilafgifter til en samlet værdi af 75-90 millioner kroner.

Ifølge Rigsrevisionen mangler staten 1,3 milliarder kroner i ubetalte motorafgifter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk