Første kommune trodser skattestop

Ringkøbing-Skjern vil som landets første kommune trodse regeringens skattestop og sætte skatten op med ét procentpoint.

Ringkøbing-Skjern Kommune - fisker nu også efter forståelse hos Finansministeriet. Kommunen vil nemlig sætte skatten op. (Foto: Ringkøbing-Skjern Kommune © DR P4 Midt og Vest)

Ringkøbing-Skjern bliver den første kommune til at trodse regeringens krav om skattestop. Byrådet præsenterede i fredags et budgetforlig for de kommende fire år, der blandt andet omfatter en skattestigning fra 24,3 til 25,3 procent.

Stigningen betyder en ekstra skatteindtægt på 320 millioner kroner om året. Heri er der taget højde for, at halvdelen skal afleveres til staten. Økonomiaftalen mellem KL og regeringen betyder nemlig, at kommuner, der sætter skatten op, skal betale en bod til staten svarende til halvdelen af skattestigningen.

Byråd håber at undgå bod

Byrådet håber dog at kunne overbevise Finansministeriet om, at Ringkøbing-Skjern Kommune skal fritages for at betale bod. Hvis det lykkes, vil byrådet nøjes med at sætte skatten op med en halv procent.

Ud over en skattestigning, så indebærer budgetforliget også besparelser for 280 millioner kroner. Det betyder blandt andet, at 80 stillinger skal nedlægges. Samtidig vil kommunen optage lån for 30 millioner kroner. Det skriver Nyhedsbrevet fra Danske Kommuner.

Borgmester: Råderum er vigtigt

Samlet betyder det, at skoleområdet fritages for besparelser og samtidig giver budgettet kommunen et råderum på 10 millioner kroner i 2011. Dette råderum vil stige til 55 millioner i 2014.

- Det er vigtigt for os med dette råderum, for det giver os plads til nye tiltag, sagde borgmester Iver Enevoldsen (V) på budgetkonferencen, til Danske Kommuner.

24 ud af byrådets 29 medlemmer står bag budgetforliget, som skal endeligt vedtages til oktober.

Facebook
Twitter