Første overenskomst på plads: Italienske piloter siger ja til Ryanair

Italiensk fagforening har aftalt løn og arbejdsvilkår med Ryanair.

Ryanairs italienske base tegner sig for 20 procent af selskabets samlede flåde og piloter. (Foto: © Sascha Steinbach, Scanpix)

Det irske lavprisselskab Ryanair indgår første overenskomst med en personalegruppe i selskabets 32 år lange liv.

Det sker efter et historisk tøbrud over for de ansattes fagforeninger tilbage i december, hvor ledelsen i Ryanair meldte positive takter ud i forhold til at skrive overenskomst.

Nu har et flertal blandt 300 af selskabets piloter med base i Italien stemt ja til den overenskomst, som Ryanair og fagforeningen Anpac underskrev tidligere på måneden.

- Vi bifalder denne her første overenskomst med vores italienske piloter og håber, at der snart vil følge en lignende aftale for vores irske piloter, udtaler Ryanairs personaledirektør, Eddie Wilson.

Dermed henviser han til den mæglingsaftale, som den irske fagforening Forsa har anbefalet til medlemmerne, der i øjeblikket stemmer om at godkende aftalen.

Ryanair oplyser samtidig, at de dialogen med de faglige organisationer er i gang i flere lande.

- Vi har inviteret britiske, tyske og spanske fagforeninger til at mødes med os over de kommende dage, så vi kan forhandle og forhåbentlig blive enige om lignende overenskomster for piloter i disse andre større markeder, udtaler Eddie Wilson.

Dansk fagforening: Forsigtige optimister

Siden Ryanair blev etableret i 1985 og startede bølgen af såkaldte lavprisselskaber i Europa, har selskabet kategorisk afvist at tale med fagforeninger.

Men i forbindelse med udsigten til omfattende strejker blandt de ansatte i december sidste år, meldte Ryanair ud, at man nu ville anerkende de faglige organisationer og arbejde på at indgå overenskomster.

Blandt andet mødtes Ryanair med den danske fagforening for piloter og kabineansatte Flyvebranchens Personale Union tilbage i februar - uden at der dog kom konkret handling ud af det.

Næstformand Anders Mark Jensen, der i dag har drøftet Ryanair-forhandlinger med flere europæiske pilotorganisationer i Bruxelles, reagerer på dagens nyhed med forsigtig optimisme.

- Der skal stadig noget action til for at få overenskomstdækket alle Ryanairs mange baser i Europa og for at få dem til at forpligte sig til national lovgivning. Det er det helt centrale, som vi skal se noget mere af, siger han.

SAS-piloter: Tillykke til kolleger i Ryanair

Hos Dansk Pilotforening, der organiserer 400 piloter i det skandinaviske luftfartselskab SAS, er formand René Arpe glad på vegne af sine kolleger i det irske lavprisselskab.

- Det er en jo en stor og markant sejr for piloterne i Ryanair, at det er lykkedes at opnå overenskomst med en arbejdsgiver, der har været imod fagforeninger og faste overenskomster i årtier, siger han.

Rene Arpe peger på, at efterspørgslen efter færdiguddannede piloter har været stigende i løbet af de seneste år. Og det har formentlig trukket Ryanair til forhandlingsbordet.

- Piloterne er blevet mere mobile. Og hvis vilkårene i ét selskab ikke er ordentligt, så finder de et andet selskab at arbejde for, siger han.