Fogedforbud skal stoppe billig musik på nettet

Den russiske musik-tjeneste AllofMP3 har rystet hele den europæiske pladebranche ved at sælge musik til dumpingpriser, nu er et dansk fogedforbud på vej.

Blandt de cder man kan få lidt for billigt på den russiske internetside, er TV2s nyeste

Af Michael Aae

Hvorfor betale 150 kroner for en CD-plade med TV2 eller Safri Duo - når den kan hentes i en internet-butik for under en ti'er.

Den russiske musik-tjeneste AllofMP3 har rystet hele den europæiske pladebranche ved at sælge musik til dumpingpriser - uden at musikerne og pladeselskaberne - der har rettighederne til musikken - får en krone.

Og det går også ud over danske musikere. For eksempel kan man down-loade Safri Duos internationale hit "Played Alive" for 1,10 kroner, Mews anmelderroste album "And the glass handed Kite" for 9,85 kroner, eller TV2s "På Kanten af Småt Brændbart" til 8,20 kroner.

Svært at lukke i Rusland

Pladebranchen har haft en vis succes med at få lukket mange af de internet-sider, hvor folk kan hente ulovlig musik. Men det har vist sig at være svært at lukke AllofMP3, der opererer fra en adresse i Rusland.

- Den internationale plade-branche havde håbet, at få stoppet hjemmesiden. Men istedet indleder pladeselskaber i flere lande nu retslige skridt mod AllofMP3, siger Jacob Plesner, der er advokat for de danske pladeselskabers sammenslutning IFPI.

Retssager i flere lande

I både Italien, Tyskland og Storbritannien har pladeselskaber anlagt sag mod AllofMP3 ved de nationale domstole selvom en britisk, tysk eller italiensk dommer ikke kan ikke røre en russisk internet-butik.

Men retssagerne skal bruges til at få fastslået at internet-butikken bruger ulovlige forretningsmetoder - og dermed presse de russiske myndigheder til at lukke den. Men i Danmark satser pladeselskaberne på en meget hurtigere løsning.

Herhjemme går man nemlig ikke efter den russiske musik-tjeneste - men efter de danske tele-selskaber der gennem deres kobbertråd og bredbånds-forbindelser sørger for at danskerne har adgang til AllofMP3.

- Danske teleselskaber stiller en tele-linie til rådighed for en informations-strøm, der er ulovlig. Og dermed kan man pålægge tele-selskaberne at stoppe for det, siger Jacob Plesner.

Fogedforbud om få uger

Indenfor få uger vil pladeselskaberne nedlægge fogedforbud mod teleselskaber, der ikke frivilligt lukker for adgangen til AllofMP3.

- Vi forventer, at fogedsagen vil pålægge tele-selskaberne at stoppe for adgangen til AllofMP3, så danske brugere slet ikke vil kunne komme ind på hjemmesiden. Så slipper vi også for spørgsmålet om de danske brugere gør noget ulovligt, når de køber deres musik fra AllofMP3. For det vil de ikke kunne længere, siger Jacob Plesner.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53296e37a11f9d0c6c2a85bd