Folk over 50 føler sig friskere og mere produktive end de yngre

Vil du have en effektiv og sund kollega, skal du finde én over halvtreds. Hvis du spørger dem selv.

Arbejdsgiverne har ifølge PFA-direktør Allan Pollack opdaget, at mennesker over 50 år er god arbejdskraft. (Foto: © BENT MIDSTRUP, Scanpix)

10 plus fyrre, fed og færdig giver 50. Hvis du tager fordomsbrillen på.

Men skal man tro helt nye tal fra Danmarks største pensionsselskab PFA, så kan virkeligheden være den stik modsatte. Mennesker i job over 50 år opfatter nemlig sig selv som både mere produktive, kompetente og veloplagte end deres yngre kolleger.

Samtidig føler de sig sundere, når de skal give karakterer for deres egne kost-, ryge-, alkohol- og motionsvaner.

Og de midaldrende ben skyder ikke helt forbi målet, mener PFA's direktør Allan Pollack.

- Vi har en ældre arbejdsgruppe, som er ressourcestærke og vil noget - og en yngre, der kæmper med nogle andre ting end klassisk nedslidning. De har travlt, meget travlt. De slår mere ud på de psykiske ting end på de fysiske, siger han.

50-plus er efterspurgt

Arbejdsgiverne har ifølge PFA-direktøren opdaget, at mennesker over 50 år er god arbejdskraft.

- Der er en efterspørgsel efter den her gruppe. Tidligere tiders fordomme om, at de er de første til ryge ud, tror jeg, vi skal glemme. Der er sket ret meget, siger Allan Pollack.

Han har to forklaringer på, at de halvgamle er blevet et varmere emne ude i ansættelseslokalerne.

- Det er folk med erfaring og viden. Det vil sige, at de kender produkter, arbejdsgange og kunder. Og den anden ting er, at de er ret fleksible. De har ikke den byrde, man har som forælder med børn. De kan tilpasse sig virksomhedens rytme. Det betyder noget.

Medarbejdere, der er blevet 50 år, er også selv blevet flittigere til at skifte job. Det viser nye data fra jobindsats.dk, som hører under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Faktisk skifter de nu oftere job end de yngre kolleger i aldergruppen 30-49 år.

Ikke alle er friske

At medlemmer over 50 år hos PFA er friske er dog ikke det samme som, at alle i aldersgruppen er det. Det fastslår Kaare Christensen, der er professor ved Dansk Center for Aldringsforskning på Syddansk Universitet.

Om de friske PFA'ere siger han:

-Selvtilliden er i hvert fald i orden, og den er måske begrundet. Men det, der altid er problemet, er, hvem svarer på sådan et spørgsmål. Der vil være nogen, der er supereffektive og dygtige og har lang tid foran sig. Men så er der andre erhverv, typisk de mere fysisk krævende, hvor det er sværere at følge med, siger han.

Det gælder ifølge Kaare Christensen blandt andet slagteriarbejdere, rengøringsassistenter og ansatte i byggebranchen.

- Der kan det være fantastisk svært at være med, hvis der med årene kommer noget til med arme, ben og ryg, fastslår han.

PFA-direktør Allan Pollack medgiver, at der er noget om snakken:

- Vi har mange funktionærer, der ikke har så nedslidende job. Men samtidig har vi arbejdet meget på at gøre arbejdspladser bevidste om, hvordan vi får et bedre arbejdsmiljø, tilføjer han.