Fond vil indkradse 96 millioner for redning af klemte boligejere

Vildledning af danske boligejere skal koste forsikringsselskaber millioner, mener garantifond.

Omkring 26.000 danske boligejere kom i klemme, da Husejernes Forsikring i 2016 gik konkurs. Garantifonden, som yder dækning ved forsikringskonkurser, har nu valgt at stævne selskaberne bag Husejernes Forsikring for 96 millioner kroner. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)

Der gik et gys gennem mange boligejere, da Husejernes Forsikring en regnfuld novemberdag i 2016 måtte melde hus forbi.

Nu ender regningen for den omstridte konkurs i retten.

De 96 millioner kroner, som Garantifonden for skadesforsikringsselskaber siden konkursen har udbetalt til nødstedte forsikringskunder, vil fonden nu forsøge at få tilbage i kassen igen.

Derfor har Garantifonden for skadesforsikringsselskaber valgt at stævne selskaberne bag Husejernes Forsikring, fortæller Jesper Rasmussen, der er formand for fonden.

- Vi har indtil nu udbetalt omkring 96 millioner kroner til skadesramte kunder i Husejernes Forsikring. De penge skal betales tilbage til os, og derfor lægger vi sag an mod de selskaber, der var skyld i konkursen, siger han.

Mange kunder i klemme

Omkring 26.000 danske boligejere kom i klemme, da forsikringsselskabet Gable Insurance med base i Lichtenstein i 2016 gik konkurs.

De bliver stævnet:

  • Barbican Speciality Reinsurance Company

  • Gable Insurance AG (under konkurs)

  • Howden Insurance Brokers AB

Selskabet havde blandt andet solgt ejersskifteforsikringer i Danmark gennem Husejernes Forsikring.

Gable Insurance var som udenlandsk forskringsvirksomhed ikke medlem af Garantifonden for skadesforsikringsselskaber, og mange af selskabets kunder kunne efter konkursen hverken betale for genhusning eller reparationer, hvis de opdagede skader på deres huse.

- De havde ingen steder at gå hen og ingen dækning, og den præmie, de havde indbetalt til selskabet, var tabt, siger Jesper Rasmussen.

Pengene skal tilbage i kassen

For at hjælpe de nødstedte boligejere, der havde købt forsikringerne, blev loven efterfølgende ændret. På den måde kunne de konkursramte kunder alligevel godt anmelde eventuelle skader til Garantifonden for skadesforsikringsselskaber.

Siden er omkring 3.000 skader blevet behandlet hos fonden.

Garantifonden mener, at især det svenske forsikringsmæglerfirma, Howden Insurance, Brokers vildledte de danske kunder, fordi man oplyste kunderne om, at Gable Insurance havde tegnet en genforsikring, som sikrede en dækning svarende til den, som fonden kunne tilbyde.

- De har inden konkursen bildt danske kunder ind, at de var omfattet af en garantiordning, som viste sig at være nærmest ikke-eksisterende, og det, mener vi, er ansvarpådragende, siger han.

En af konsekvenserne af sagen om Husejsernes Forsikring har siden været, at udenlandske forsikringsselskaber, som opererer på det danske marked, i dag har fået mulighed for at tilslutte sig Garantifonden for skadesforsikringsselskaber.

Gør virksomhederne ikke det, skal det fremgå tydeligt af selskabernes markedsføring.

Den formue, som fonden oprindeligt havde til rådighed, var på 300 millioner kroner. Det er penge, som alle forsikringskunder i årene 2003 til 2010 har været med til at indbetale til fonden.

Med sagsanlægget håber Jesper Rasmussen, at det i fremtiden kan undgås, at danske forsikringskunder igen er nødt til at indbetale til fonden.

- Ved at føre sagen og kradse pengene ind igen, så skulle vi meget gerne bringe os tilbage i en situation, hvor der ikke var behov for at bede danske forsikringstagere om indbetale igen, siger Jesper Rasmussen, formand for Garantifonden for skadesforsikringsselskaber.