Forældre hænger på ansvaret for skolecomputere

Når ungerne låner en computer på skolen, så er det langtfra altid en gratis omgang. Hvis udstyret går i stykker, så er det oftest forældrene, der skal punge ud.

Forældre kan risikere at hænge på regningen, hvis skolecomputeren går i stykker, siger advokat Vibeke Henriques Johansson fra Forsikring & Pension

Inden 2015 skal alle folkeskoleelever have adgang til en computer i undervisningen. Sådan lyder et af regeringens mål for folkeskoleområdet.

Skolerne skal kunne stille udstyr til rådighed for enkelte elever, men størstedelen skal købe selv.

Og det har fået mange forældre til at kontakte forsikringsselskaberne. For hvem skal egentlig betale, hvis der sker noget med udstyret?

- Både forsikringsselskaberne og forsikringsoplysningen får flere og flere henvendelser fra forældre, som er i tvivl om deres erstatningsansvar, og om de har forsikringsdækning for det her udstyr, siger Vibeke Henriques Johansson, som er advokat og chefkonsulent hos brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Når skolen køber computeren

Der er god grund til at gøre sig klart, hvem der har ansvaret, hvis der sker noget med ungernes skolecomputer. For selvom skolen har købt udstyret, så er det alligevel ofte forældrene, der hænger på regningen, hvis det går i stykker. Mange skoler har nemlig ikke en forsikring, der dækker.

- Hvis skolen ikke har en forsikring, så bliver eleven også ansvarlig for det, der hedder simpel uagtsomhed. Det er for eksempel, hvis man tager computeren med i skoletasken, sætter sig ind i toget, falder i søvn, og tasken bliver stjålet, siger Vibeke Henriques Johansson fra Forsikring & Pension.

Hvis skolen til gengæld har en forsikring, så skal eleven kun hæfte for skaderne, hvis det er barnets skyld, at udstyret går i stykker.

- Det kunne være, hvis man har smidt computeren under en trappe ude i garderoben og så har glemt alt om den og først kommer tilbage flere timer efter, siger Vibeke Henriques Johansson.

Kontrakt holder ikke

Nogle skoler beder forældrene underskrive en erklæring om, at de selv skal erstatte det udstyr, de har lånt af skolen, hvis det går i stykker, altså en slags hvem-skal betale-kontrakt.

- Der er nogle skoler, der har bedt forældrene om at skrive under på sådan en erklæring, hvor de overtager risikoen for udstyret. Men det er ikke gældende efter de almindelige regler.

Ifølge Vibeke Henriques Johansson er sådan en erklæring lige til at rive i stykker:

- Skolerne kan ikke pålægge strengere ansvar, og det kan de heller ikke ved at underskrive en aftale med forældrene.

Når du selv køber computeren

Mange skoler opfordrer forældre til at pakke børnenes skoletasker med computere hjemmefra. Og så længe der kun er tale om en opfordring, så er det fuldt lovligt. Men som forælder er man ifølge Vibeke Henriques Johansson endnu mere økonomisk udsat i sådan en situation, hvis udstyret går i stykker.

- Det er ligesom dine andre personlige ting, man tager med hen i skolen - går de i stykker, er der ikke er andre end dig selv, der er ansvarlig for det, siger hun.

Derfor hænger forældrene altså ofte på regningen, hvis udstyret går i stykker. Og hvis forældrene ikke er forsikret, kan det hurtigt blive dyrt at sende børnene i skole med computer i tasken.

Hver tiende er ikke forsikret

For mange kan det endda blive en ekstra dyr omgang, hvis computeren går i stykker. Hver tiende dansker har nemlig ikke nogen forsikring - og for dem skal udstyret dækkes af egen lomme.

- Og det er jo oftest unge mennesker og dem, der ikke er så bemidlede, som har fravalgt den, siger Vibeke Henriques Johansson.

2 gode råd

Der er god grund til at have styr på, hvem der bærer ansvaret for udstyret - uanset om skolen betaler computeren, eller om du selv punger ud. Vibeke Henriques Johansson giver her to gode råd med på vejen.

- For det første skal man få klarlagt fra skolens side, om de har en forsikring eller ej og så få helt klar besked om, hvad det er for et ansvar, man som forældre og barn påtager sig, når man låner udstyr, siger hun.

Og ud over skolens forsikring - så skal man også huske at tjekke sin egen forsikring.

- Og så skal man kontakte sit forsikringsselskab og få tjekket, hvad det er for en forsikring, man har købt, og hvad den rent faktisk dækker, siger Vibeke Henriques Johansson.

Magasinet Penge undersøger i aften, hvor meget egenbetaling der ligger gemt i skolesystemet. Se med på DR1 i aften kl. 21.55.

Facebook
Twitter