Forældrekøb er billigere end børnehave

Et forældrekøb af en lejlighed koster kun få hundrede kroner om måneden. Det er under halvdelen af, hvad børnehaven koster småbørnsfamilier.

Charlotte Svendsen får nøglerne til lejligheden, hun skal leje af sine forældre. Det koster kun hendes forældre lidt over 500 kr. om måneden - meget mindre end det gør, at få passet sit barn i børnehave. (Foto: © Steffen Estrup)

Når ungerne flyver fra reden og skal have tag over hovedet, hjælper et stigende antal forældre deres børn udenom de lange lange boligkøer i studiebyerne - og direkte ind i en ejerlejlighed.

Princippet i forældrekøb er, at mor og far køber en lejlighed, som barnet så lejer sig ind i.

En af dem, der har fået hjælp, er Charlotte Svendsen, som lige har fået nøglerne til den lejlighed hun og kæresten de næste mange år skal leje af Charlottes forældre.

- Da min far og mor havde skrevet under på den dér købsaftale, så virkede et tak ikke tilstrækkeligt, siger Charlotte Svendsen.

Charlottes far, Henrik Svendsen, tog initiativ til forældrekøbet, efter Charlotte og kæresten forgæves har ledt efter en leje-lejlighed, de kan betale, mens de læser og er på SU.

- De er i princippet boligløse, og det synes vi er frygtelig synd for dem, siger Henrik Svendsen

Billig hjælp

Stadig flere forældre gør som Charlottes far. På kun to år er antallet forældrekøb steget med 38 procent. Alene i år vil omkring 2.500 flere unge leje en lejlighed betalt af mor og far, viser en opgørelse fra boligkæden Home.

På trods af at lejlighedspriserne i København og Århus er skudt i vejret de seneste år, er et forældrekøb stadig en økonomisk attraktiv hjælp på grund af de lave renter. Det fortæller Las Olsen, der er Cheføkonom i Danske Bank

- Det koster 600-700 kr. om måneden for forældrene, at sørge for at barnet har et rigtig billigt sted at bo, siger han.

Til sammenligning koster en typisk plads i en børnehave i Københavns Kommune 1.804 kr. uden frokostordning.

Ikke for alle

Selvom forældrekøb ser billigt ud på papiret, er det ikke for alle forældre.

- Det kræver selvfølgelig de har en god økonomi til at starte med. Det er jo for dem, der har stor friværdi i deres hus. Har de en høj indkomst så de betaler topskat, er det ekstra attraktivt, siger Las Olsen.

Las Olsen advarer mod at købe en lejlighed i håb om at score en nem gevinst.

- Man skal ikke gøre det som investering for at tjene penge, det er alt for usikkert, siger han.

Gør det for at hjælpe ungerne

For Henrik Svendsen er købet af den lille 2-værelses lejlighed i Lyngby en måde at støtte op om datterens uddannelse. Det koster ham 575 kroner om måneden at give sin datter tag over hovedet til en SU-venlig leje.

- Vi vil gerne hjælpe hende og hendes kæreste, så de kan bo et godt sted, mens de er under uddannelse. Så kan de få ro på omkring deres boligsituation og kan koncentrere sig om det, der er væsentligt, siger Henrik Svendsen.