Forbruger-eksperter: Pas på fælderne, når du forsikrer din løn

Læs betingelserne grundigt, lyder det.

Et stigende antal danskere tegner en lønforsikring. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Ligesom du kan tegne en forsikring mod tyveri, ulykker eller skader på bilen, kan du også forsikre dig mod tab af løn i tilfælde af, at du skulle miste dit arbejde.

Og det vælger et stigende antal danskere at gøre. Nye tal fra Forsikring & Pension viser, at 273.000 personer havde tegnet en lønsikring ved udgangen af 2017, skriver Politiken. Det er en stigning på omkring 30 procent sammenlignet med forrige år.

Lønsikringen, som enten kan tegnes gennem arbejdsløshedskassen eller et privat forsikringsselskab, dækker typisk op til 80 procent af ens tidligere indtægt i en periode på op til et år.

Risiko for overforsikring

Men selv om det kan give en rar tryghed, advarer eksperter om risikoen for overforsikring. Desuden er der en række betingelser, som varierer fra selskab til selskab, der kan betyde, at du alligevel ikke får dækning, selv om om du har indbetalt i lang tid.

- Lønsikring er udelukkende relevant for de forbrugere, der har et behov for at forsikre den del af deres indtægt, der ligger mellem den nuværende indtægt og ned til dagpengesatsen. Der er dog mange forbrugere, der sagtens kan klare sig økonomisk i den periode, som det tager dem at finde et nyt arbejde. De bør ikke tegne sådan en forsikring, siger Lars Baadsgaard, der ansvarlig for finansielle test i Forbrugerrådet Tænk.

Brian Stjernholm, der er privatøkonomisk rådgiver hos Uvildige.dk, er enig i, at det langt fra er alle, der har brug for en lønsikring:

- Der kan være nogle, der tænker, at det er rart at få dækket op til 80 procent af ens løn, men uanset hvor meget tryghed, man gerne vil have, så bør man ikke være overforsikret. Hvis man for eksempel har sparet op på anden vis, eller hvis man har nogle udgifter, som man kan skære ned på, så man godt kan klare sig i op til 12 måneder, så har man måske ikke brug for at tegne en lønsikring, siger Brian Stjernholm.

Betingelser er vidt forskellige

Sidste år gennemgik Forbrugerrådet Tænk de forskellige lønsikrings-produkter på markedet, og det viste sig, at betingelserne for dækning varierer fra selskab til selskab.

- Der er en række huller i de her dækninger, man skal være opmærksom på. Og det er ikke nemt at være forbruger, for betingelser er ofte forskellige fra det ene forsikringsselskab til det andet, siger Lars Baadsgaard.

Han oplyser, at nogle selskaber ikke vil udbetale dækning, hvis forsikringstageren er ramt af psykiske lidelse eller stress - fordi det er et krav, at man kan stå fuldt til rådighed for arbejdsmarkedet.

Derudover kan nogle selskaber finde på at afvise dækning, hvis man er over 60 år, fordi risikoen for ikke at komme hurtigt i arbejde igen stiger med alderen, forklarer Lars Baadsgaard.

Desuden har flere udbydere det som en betingelse for udbetaling, at forsikringstageren ikke havde kendskab til risikoen for en kommende fyringsrunde på det tidspunkt, hvor man indgik aftalen.

- Hvis du har haft en viden om, at du ville blive opsagt, eller at der ville komme en opsigelsesrunde i din virksomhed, så vil der være steder, hvor man alligevel ikke er dækket, forklarer Lars Baadsgaard.

Læs det med småt

Han tilføjer, at det ikke er alle lønsikringer, der dækker i tilfælde af, at man selv har sagt sit job op. Det bør man undersøge, inden man skriver under på forsikringsaftalen.

I det hele taget er det en rigtig god idé at læse det med småt, forklarer privatøkonomisk rådgiver Brian Stjernholm:

- Det er sindssygt vigtigt at læse betingelserne grundigt, så man ved, hvornår forsikringen dækker, og hvornår den ikke gør. Den slags forsikringer bunder i en form for usikkerhed, og hvis det viser sig, at man alligevel ikke er dækket i den situation, man frygter, så kan det være en falsk tryghed.

Det skal du tjekke

  • Der kan være forskel på betingelserne for dækning hos de forskellige selskaber, der udbyder lønsikrings-produkter. Derfor er der en række vilkår, som du bør undersøge på forhånd:

  • Hvor stor en procentdel af din indtægt vil blive dækket - og hvor længe?

  • Hvis en del af din løn kommer fra provision, bør du også undersøge, om lønsikringen dækker din fulde indtægt.

  • Hvor længe skal du have indbetalt til forsikringen, før du er berettiget til dækning?

  • Hvad er undtagelserne for dækning? Kan dækning eksempelvis blive afvist, hvis du lider af psykisk sygdom, eller hvis du er over en bestemt alder?

  • Dækker lønsikringen i tilfælde af, at du selv siger dit job op - eller kun hvis du bliver fyret?

  • Hvordan er du stillet, hvis du under indbetalingsperioden går ledig i f.eks. to måneder, hvorefter du finder et nyt job, som du (også) mister? Nogle selskaber stiller krav til, hvor længe du skal have arbejdet mellem to ledighedsperioder.

  • Er du undtaget for dækning, hvis du har haft kendskab til en eventuelt kommende nedskæringer?

  • Hvis du er i tvivl om, hvornår lønsikringen dækker, så spørg dit forsikringsselskab - og sørg for at få svaret på skrift.Kilder: Lars Baadsgaard, ansvarlig for finansielle test hos Forbrugerrådet Tænk, og Brian Stjernholm, privatøkonomisk rådgiver hos Uvildige.dk.

Facebook
Twitter