Forbrugere betaler milliarder for gratis CO2-kvoter

El-selskaber synes det er helt i orden, at de hvert år tager to milliarder fra elforbrugerne - for CO2-kvoter som de har fået gratis af staten. Elselskaber i udlandet gør nemlig det samme og i endnu større skala.

Man har ikke mest miljø for pengene via CO2-kvoterne, siger professor Frede Hvelplund. (Foto: DR © DR)

De danske elselskaber har hvert år en gevinst på to milliarder kroner, fordi de lader elforbrugerne betale for de CO2-kvoter, som staten reelt uddeler gratis. Det siger to uafhængige eksperter, som har regnet på tallene for Radioavisen.

Lægges oveni regningen

Elselskaberne lægger de mange penge på vores elregninger, fordi CO2-kvoterne er en slags forureningstilladelse, som kunne være solgt. Solgt til en markedsværdi af samme milliardstørrelse, som man derfor lægger på vores regninger. Fuldt lovligt, selvom man altså har fået kvoterne gratis.

Meningen var, at elselskaberne skulle bruge pengene i kampen mod klimaændring, men det har vi ikke set endnu, siger direktør i konsulentfirmaet Econ, Jørgen Abildgaard.

Ti øre per kilowatttime

En uhørt pengemaskine der koster forbrugerne milliarder eller lige under ti øre per kilowatttime, siger professor Frede Hvelplund fra Ålborg Universitet.

- Det har den konsekvens, at de gerne vil holde liv i nogen af deres kulkraftværker. Fordi kulkraftværkerne er dem, der har de højeste omkostninger. Og dermed får man ikke mest miljø for pengene via CO2-kvoterne, siger Frede Hvelplund.

Og elselskaberne har end ikke pligt til at levere nogen indsats mod CO2-udslip til gengæld, siger dir. Jørgen Abildgaard fra konsulentfirmaet Econ.

Malkemaskine for staten

Den radikale energiordfører Martin Lidegaard synes det er meget voldsomme beløb at forære elsektoren.

- Dette må ikke udvikle sig til en malkemaskine, hvor forbrugeren bliver pålagt en masse afgifter, som staten så kan skumme senere, siger Martin Lidegaard til Radioavisen.

Han mener, at det er meget muligt, at der sidder nogen i Finansministeriet og glæder sig over de mange penge, som på denne måde ender via elselskaber hos DONG - som staten jo ejer og har planer om at sælge. De store energiforbrugere i industrien har det meget dårligt med at skulle punge ud for CO2-kvoterne på den måde her, siger formanden for Slutforbrugere af Energi, Peter M. Nielsen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter