Forbrugere ser kulsort på fremtiden: Det sparer vi på i krisetider

De ting, som vi i første omgang ikke vil rive ned fra hylderne, vil være det, der nemmest kan undværes, siger økonom.

Det er nede i supermarkedet, at vi ofte bliver mindet om de stigende priser, men det vil være andre ting, vi i første omgang sparer på, mener økonom. (Foto: Thomas Lekfeldt © Ritzau Scanpix)

Stigende priser og dårligere købekraft tynger forbrugerne.

Tilliden til fremtiden styrtdykker i en ny måling af forbrugertilliden fra Danmarks Statistik, hvor tallet for april ligger på minus 20,9.

Og det er et meget opsigtsvækkende tal, mener cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank.

- Forbrugernes syn på økonomien er virkeligt, virkeligt negativt. Det er langt hen af vejen forståeligt, fordi langt de fleste danskere i øjeblikket oplever, at priserne stiger, og at man simpelthen har råd til mindre, siger han.

Vi dropper rejser og luksus

Men selvom der er dystre udsigter til forbrugernes fremtidige købelyst, så er det ikke sikkert, at det går sådan, mener Las Olsen.

Især fordi det ifølge bankøkonomen trods den faldende tillid faktisk går ret godt med økonomien i Danmark. Måske for godt, indskyder han.

- Danmark kan godt bruge en vis form for opbremsning i forbruget. Det gør faktisk ikke så meget, hvis det bliver lidt lavere, for der er lige lovligt meget knald på.

- Det skal bare ikke blive for meget lavere, siger Las Olsen.

De ting, vi i første omgang ikke bare vil rive ned fra hylderne, vil især være ting, som måske nemmest kan undværes nu og her, forklarer økonomen.

- Det helt klassiske er rejser. Så en mindre sommerferie, end man måske havde håbet på, kan godt blive resultatet for rigtig mange mennesker i år, siger han.

Biler og andre større indkøb er også på listen over ting, vi venter med at købe, når det trækker op til økonomisk uvejr.

- Det er typisk et køb, man udskyder i dårligere tider. Lysten til at købe en bil kan derfor godt få et knæk. Møbler og andre boligting kan man også udskyde. Og så er det sådan noget som luksuskøb som at gå ud at spise og køb af smykker, siger Las Olsen.

Dyk er blevet til styrtdyk

Selvom tilliden blandt forbrugerne nu viser et ordentligt fald, har forbrugertilliden faktisk siden november befundet sig under frysepunktet.

Både stigende energipriser og inflationen har dæmpet forbrugernes humør.

Men så kom krigen i Ukraine pladask oven i, skriver seniorøkonom Mathias Dollerup Sproegel fra Sydbank i en analyse.

- Krig i Europas baghave og meget høj inflation gør forbrugerne mutte. Det varsler, at forbruget kan glide i bakgear, og det vil dæmpe væksten i dansk økonomi.

Ifølge ham tegner der sig et billede af, at forbrugerne måned for måned bliver mere og mere bekymrede.

- Spørgsmålet er nu, om den værste usikkerhed har lagt sig, eller om forbrugernes humør vil aftage yderligere. Hvis forbrugerne bliver helt modløse, så stiger sandsynligheden for en hård landing i dansk økonomi, skriver Mathias Dollerup Sproegel.

Helt så galt mener Las Olsen fra Danske Bank ikke, at det kommer til at gå, men hvis forbrugernes tillid ikke retter sig ud igen, så kommer det til at kunne mærkes.

- Hvis folk virkelig holder op med at købe ting, så får vi en opbremsning i økonomien. Hvis forbruget falder nok, så får vi en økonomisk afmatning og en stigende arbejdsløshed.

Hvor lang tid går der i så fald, før vi virkelig vil kunne mærke det?

- Den slags ting tager noget tid. Måske et halvt til et helt år. Nu er det meget markant, og det kan gå hurtigere, siger Las Olsen fra Danske Bank.

Hvis du er interesseret i at følge de aktuelle forbrugerpriser, kan du blive opdateret ved at klikke på overblikket herunder.